Stejné jako od cukráře
Podle receptu Zdeny Pospíšilové z Milevska
Ingredience
- TĚSTO:
- 250 ml vody
- 100 g másla
- soli špetka
- 250 g polohrubé mouky
- 4 vejce
- olej
- KRÉM:
- 1/2 vanilkového pudinku
- 150 ml mléka
- dle chuti cukr
- 125 g másla
- KARAMELOVÝ KRÉM:
- 2 lžíce cukru krupice
- dle chuti cukr moučka
- 300 ml mléka
- 2 šlehačky v prášku
- DOZDOBENÍ:
- cukr moučka nebo karamelový topping
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Svaříme vodu s máslem a solí, přidáme mouku a za stálého míchání uhněteme tužší hladké těsto. Jakmile se těsto odlepuje ode dna hrnce, dáme jej stranou zchladnout a občas promícháme.
-
Do vlažného těsta postupně zašleháme vejce a znovu propracujeme, až je těsto hladké.
-
Pečicí papír potřeme olejem, troubu předehřejeme na 230 °C. Sáčkem tvoříme na papír malé větrníčky kus od sebe. Pečeme je asi 10 minut (troubu neotvíráme), jakmile nabudou, zmírníme teplotu na asi 170 °C a ještě je dopékáme 7 minut (trouba už může být pootevřená).
-
Vychladlé větrníčky rozkrojíme, na spodní část vložíme nejprve lžičku vanilkového krému (uvařený pudink mícháme do zchladnutí, pak zašleháme máslo stejné teploty s cukrem a dáme vychladit) a pak dozdobíme sáčkem s karamelovou šlehačkou (cukr dáme zkaramelizovat do rendlíku, pak jej zalijeme mlékem a necháme vychladit, mícháme, do vychladlé směsi přidáme šlehačku a cukr a vše vyšleháme do pěny). Povrch větrníčků ozdobíme.