Vždycky jsem dávala mandle, ale loni jsem vyzkoušela pistácie. Do sladkého pečiva jsou vynikající.
Světlana Klačková, Děčín
Ingredience
- 1/2 kostky droždí
- 50 g cukru krupice
- 120 ml mléka
- 250 g polohrubé mouky
- špetka soli
- 75 g másla
- 1 žloutek
- 70 g nesolených pistácií
- 100 g cukru moučky
- 1 lžíce vody
- 1/2 citronu
- 50 g mandlových lupínků
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Do misky nalijeme asi 50 ml teplého mléka, ve kterém rozmícháme lžíci cukru a rozdrobené droždí. Necháme na teplém místě asi 20 minut vzejít kvásek.
-
Pistácie překrojíme na půlky. Mouku prosejeme a promícháme se solí, změklým máslem, kváskem, zbylým krupicovým cukrem, žloutkem a zbytkem mléka. Přidáme nakrájené pistácie a zaděláme tužší těsto, které necháme v teple vykynout na dvojnásobný objem, asi 1,5 hodiny.
-
Z těsta vyválíme 3 prameny, které spleteme do delšího copu. Cop necháme ještě asi 20 minut dokynout na plechu s pečicím papírem, potom plech vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 30 minut.
-
Z moučkového cukru, šťávy z půlky citronu a vody umícháme hladkou polevu. Vychladlý pletenec potřeme polevou, posypeme mandlovými lupínky a necháme ztuhnout.