Ingredience
- 200 ml mléko vlažné
- 1 kostka droždí
- 120 g cukr pískový
- 250 g mouka polohrubá
- 250 g mouka hladká
- 1 cukr vanilkový
- 1 lžička sůl
- 2 vejce
- 1 lžíce rum
- 25 g máslo
- na potření vejce
- hrst rozinky
- 1 kelímek povidla
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
V troše vlažného mléka (200 ml) rozdrobíme droždí, které zasypeme 1 lžící cukru a 1 lžící mouky. Necháme vzejít kvásek.
-
Ve velké zadělávací míse smícháme mouku s cukrem, vanilkovým cukrem a solí. Uprostřed sypké směsi uděláme důlek a přidáme vejce, rum, přepuštěné máslo se sádlem (společně je rozpustíme v kastrůlku a necháme zchladnout) a nakonec přidáme i vzešlý kvásek.
-
Vše začneme důkladně zpracovávat (v průběhu zamícháme rozinky). Vypracujeme hladké těsto, které na teplém místě, lehce pomoučené, necháme kynout asi 2–3 hodiny (pokud bude příliš tuhé, lze přidat ještě trochu vlažného mléka).
-
Po nakynutí těsto na pracovní ploše rozdělíme na tři stejné dílky, které vytvarujeme do dlouhých válečků. Poté je postupně vyválíme na tenké dlouhé placky a na střed každé naneseme povidla. Naplněné je srolujeme a pak všechny tři spleteme dohromady do copu. Na plechu cop potřeme našlehaným vejcem.
-
Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C dozlatova. Ještě teplé pocukrujeme.