Jen se rozplývá na jazyku.
Lucie Strakošová, Trnávka
Ingredience
- 4 lžíce instantní káva
- 200 g hořká čokoláda
- 6 ks vejce
- 4 lžíce horká voda
- půl hrnku hnědý cukr
- půl čajové lžičky sůl
- 2 kelímky smetana ke šlehání 31%
- 2 sáčky ztužovač šlehačky
- ovoce podle chuti-maliny, jahody,...
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Do ohnivzdorné misky nasypeme kávu, zalijeme horkou vodou a necháme rozpustit (můžeme použít i uvařené espresso nebo tureckou kávu - asi 8 lžic). Do misky přidáme nalámanou čokoládu, vložíme do vodní lázně a necháme rozpustit. Promícháme a necháme vychladnout.
-
V míse ušleháme žloutky s polovinou dávky cukru a se solí do husté světlé pěny.Přidáme vychladlou čokokávovou směs a pořádně promícháme. Bílky našleháme do sněhu a pomalu do něj zašleháváme zbylý cukr, nakonec opatrně promísíme s připravenou směsí.
-
Plech vyložíme pečícím papírem, těsto na něj stejnoměrně rozetřeme a dáme na 12-14 minut do trouby předehřáté na 175 °C. Po upečení na těsto položíme další pečící papír a přikryjeme navlhčenou utěrkou, necháme 10 minut odpočívat. Pak utěrku sundáme, na pečící papír přiklopíme tác a vše obrátíme, z těsta sundáme pečící papír, na kterém se roláda pekla, necháme ještě vychladnout.
-
Mezitím si vyšleháme smetany se ztužovači, 2/3 natřeme na plát a poklademe ovocem podle chuti. Roládu zavineme a po povrchu rozetřeme zbylou šlehačku. Dozdobíme strouhanou čokoládou, kakaem, nebo čokoládovými zrníčky.