Je to jeden z nejoblíbenějších moučníků naší rodiny. Je sice trochu pracnější, protože se plní dvěma druhy krému, ale na druhé straně vypadá a především chutná skvěle.
Eva Janderová, Přerov
Ingredience
- Korpus:
- 2 vejce
- 1 žloutek
- 100 g cukr
- 120 g máslo
- 100 g řokoláda na vaření
- po 1 lžíci máslo a mléko
- 1/2 kypřící prášek
- 150 ml mléko
- 250 g hladká mouka
- Vanilkový krém:
- 200 g máslo
- 100 g cukr moučka
- 1 ks vanilkový pudink
- 250 ml mléko
- Čokoládový krém:
- 2 tabulky čokoláda
- 250 ml smetana 33%
- Zdobení:
- kandované třešně
- kompotové třešně
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Smícháme vejce, žloutek, cukr a přepuštěné máslo. Směs našleháme do husté pěny. Čokoládu rozehřejeme se lžící másla a mléka dohladka. Mícháme, dokud lehce nezchladne. Poté přimícháme do čokolády vaječnou pěnu a našleháme.
-
Postupně přes sítko přidáváme mouku promíchanou s kypřicím práškem. Pomalu začneme vyšlehávat. Mlékem celou směs zjemníme, těsto musí být tekuté. Pečeme ve vymazané formě (o průměru 160 mm) při 200 °C.
-
Čokoládu vložíme do kastrůlku se smetanou, vaříme, dokud se nerozpustí. Necháme ji dokonale zchladnout v lednici a pak ji všleháme do čokoládového krému.
-
Vychladlý dort režnou nití (nebo zoubkovaným nožem) rozkrojíme na 3 díly a pomažeme první díl čokoládovým krémem. Přiklopíme druhým dílem. Vložíme do lednice.
-
Necháme v lednici odpočinout a zatuhnout. Trochu čokoládového krému si necháme stranou na ozdobu.
-
Pudink uvaříme dle postupu na zadní straně, pouze s 250 ml mléka. Mícháme, dokud nevystydne.
-
Máslo necháme při pokojové teplotě změknout. Pak je vyšleháme a po lžících přidáváme pudink, který vždy nejprve zašleháme a poté přidáme další lžíci. Na závěr krém osladíme cukrem.
-
Třetinu vanilkového krému naneseme na druhý díl dortu a na něj naklademe kompotové třešně. Přiklopíme vrchním dílem korpusu. Zbylý krém natřeme na celý dort. Vrátíme do lednice a necháme ztuhnout. Čokoládovým krémem uděláme na vrchu dortu malé kopečky, na které položíme kandované třešně.