Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Čokoládový dort
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 107
Do hodiny Velmi snadné 8 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5836 kcal
Bílkoviny 103 g
Sacharidy 227 g
Tuky 500 g
Vláknina 33 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Fantastický čokoládový dort, který tak trochu připomíná brownies. Podávejte ho se šlehačkou, s kávou nebo se zmrzlinou. Čokoláda jde ke všemu!

Suroviny

tmavá čokoláda 300 g
nejlépe s 60% kakaa, rozlámaná na malé kousky
třtinový cukr 130 g
máslo 300 g
+ trocha na vymazání formy
vejce 6 ks
na poprášení

Postup

1

Troubu předehřejte na 180 °C. Dortovou formu o průměru 23 cm vymažte máslem. Ve velkém kastrolu se silným dnem na mírném plameni pomalu a za častého míchání zahřívejte čokoládu, cukr, smetanu a máslo. Až se vše rozpustí a spojí v hladkou směs, odstavte hrnec z ohně.

2

Ve velké skleněné míse prošlehejte pomocí metličky vejce tak, aby se rozbila struktura bílků a dobře se spojily se žloutky (nemusíte je však vyšlehat až do pěny).

3

K našlehaným vejcím přilijte čokoládovou směs (neměla by být úplně horká). Důkladně promíchejte metličkou. Pak směs vlijte do připravené formy a dejte péct.

4

Pečte zhruba 30 minut, dokud nebude špejle zapíchnutá kousek od kraje korpusu skoro suchá.

5

Upečený korpus nechte zhruba 2 hodiny vychladnout a teprve pak vyjměte z formy. Nelekejte se, když korpus během pečení popraská či spadne - koláči to na kráse neubere. Stačí ho jen poprášit kakaem nebo moučkovým cukrem, a můžete jej servírovat.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/3

Komentáře

03.03.2022 07:06
Mohu doporučit, pekla jsem ho včera. Jednu polovinu jsem poprášila kakaem, druhou posypala vločkami CHILLI. Pálivá část zmizela hned. :)
05.01.2019 16:59

Dort vynikající a snadná příprava!

04.02.2018 16:26

Trochu jsem se přípravy bála, ale dort je opravdu vynikající! Na oslavě se po něm jen zaprášilo. Jen se musí nechat v troubě určitě déle než jen 30 minut. Já ho tam měla skoro hodinu a čtvrt, než se upekl úplně.

09.08.2016 20:48

Mohu jen doporučit - je to rychlodort :-) S trochou obav (skrz dotazy v komentářích) jaký bude jsem ho připravila dle receptu a je super. Netekl při pečení ani mouka neschází.

06.04.2015 21:51

Nechybí mouka?

05.10.2015 15:53

Lucko, koláč má být bez mouky, ale prověříme, zda v něm nechybí nějaké další netučné pojivo.

04.04.2015 13:07

něco musí být v receptu špatně, máslo z něj přímo vytékalo, neztuhl. drahá sranda.

Apetit magazín