Marcipán vypadá dobře a chuti prospěje.
Klára Galatičová, Zlín
Ingredience
- Krém
- 1 vanilkový pudink
- 500 ml mléko
- 1 rumová tresť
- 50 g cukr krupice
- 250 g hera
- 50 g cukr moučka
- Korpus
- 125 g hořká čokoláda
- 6 vejce
- 125 g máslo
- 25 g cukr moučka
- 175 g cukr krupice
- špetka sůl
- 2 lžíce studená voda
- 150 g polohrubá mouka
- Na ozdobu
- 200 g marcipán
- podle chuti čokoláda a jahody
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Z vanilkového pudinku, mléka, tresti a krupicového cukru uvaříme dle návodu pudink a necháme při pokojové teplotě vychladnout. V míse utřeme heru s moučkovým cukrem a postupně vmícháme pudink.
-
Troubu předehřejeme na 175 °C. Čokoládu rozlámeme na menší kousky a necháme rozpustit nad horkou vodní lázní. Vejce oddělíme. Máslo utřeme s cukry, postupně vmícháme žloutky a poté rozpuštěnou čokoládu.
-
Z bílků, špetky soli a vody ušleháme sníh. Třetinu vmícháme do čokoládové hmoty, zbytek po částech přimícháme společně s moukou. Hmotou naplníme rozvírací formu vyloženou pečicím papírem. Korpus pečeme asi hodinu a necháme vychladnout.
-
Pak korpus vodorovně rozpůlíme. Půl krému natřeme na spodní díl korpusu a přiklopíme druhým dílem. Oddělíme si trochu krému na ozdobu a zbylým potřeme dort po celém obvodu.
-
Mezi přeloženou potravinářskou fólií rozválíme marcipán na plát tak velký, aby pokryl celý dort. Pak pomocí válečku přeneseme marcipán na dort. Povrch dortu ozdobíme krémem, čokoládou a jahodami dle vlastní fantazie.