Příprava tohoto dortu je snadná a výsledek stojí za to.
Sabina Zítková, Bernartice
Ingredience
- Korpus:
- 5 ks vejce
- 150 g cukr krupice
- 20 g kakao
- 1 lžíce kypřicí prášek
- 150 g polohrubá mouka
- 50 g čokoláda na vaření
- tuk a mouka (Na vymazání)
- 3 lžíce rybízová marmeláda
- rum (na polití)
- Krém:
- 500 g polotučný tvaroh
- 200 g čokoláda
- 2 ks vanilkový cukr
- 100 g máslo
- 4 lžíce smetana ke šlehání
- 2 lžíce rum
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Bílky s cukrem vyšleháme na pevný sníh. 50g čokolády rozehřejeme ve vodní lázni. Rozpuštěnou čokoládu vyšleháme se žloutky do pěny, opatrně přimícháme sníh z bílků a lehce vmícháme prosetou mouku s kakaem a práškem do pečiva. Dortovou formu vymažeme tukem, vysypeme hrubou moukou a vlijeme hotové těsto. Pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C asi 45 minut. Po upečení necháme vychladnout a opatrně vyklopíme.
-
Korpus vodorovně rozkrojíme, oba díly prolijeme rumem. Na spodní díl natřeme 2/3 krému, na horní marmeládu a přiklopíme. Povrch dortu potřeme zbylým krémem a necháme proležet. Bok dortu můžeme posypat kokosem a dozdobit dle vlastní fantazie nebo jen posypat nastrouhanou čokoládou.