Tento dortík se dá připravit na každou příležitost, záleží pouze na vaší nápaditosti.
Nikola Kratochvílová, Česká Lípa
Ingredience
- Korpus :
- 4 lžíce voda
- 2 lžíce kakao
- 2 lžíce solamyl
- 100 g polohrubá mouka
- 5 ks vejce
- 200 g cukr krupice
- 2 lžíce olej
- Krém:
- 120 g cukr moučka
- 50 g máslo
- 30 g polohrubá mouka
- 200 g čokoláda na vaření
- 300 ml smetana na šlehání
- 4 ks žloutek
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Nejprve ušleháme bílky do tuhého sněhu. Zvlášť ušleháme žloutky s olejem, vodou a pomalu vmícháme cukr a ostatní ingredience. Nakonec přidáme sníh z bílků. Vymažeme dortovou formu a vysypeme hrubou moukou, do které nalijeme vzniklou hmotu.
-
Pečeme na 180 °C asi 30 minut, pak ozkoušíme špejlí, jestli se těsto nelepí. Korpus necháme vychladnout, poté ho rozkrojíme na dva pláty.
-
Ve smetaně rozmícháme žloutky, moučkový cukr a polohrubou mouku. Přidáme čokoládu, kterou jsme si nalámali na menší kousky a uvaříme ve vodní lázni. Po uvaření a po vychladnutí jej ještě vyšleháme a nakonec vmícháme máslo.
-
Krémem potřeme jeden plát a přikryjeme ho plátem druhým. Taktéž potřeme i okraj dortu.
TIP : Pro mlsné jazýčky je možno na krém naskládat nakrájené broskve.