Ingredience
- Čokoládová drobenka
- 200 g mouka polohrubá
- 100 g cukr krupice
- 2 žloutek
- 50 g kokos strouhaný
- 50 g ořechy mleté
- 2 lžíce kakao
- 1 lžička prášek do pečiva
- 120 g máslo
- 1 lžička skořice
- Náplň
- 100 g cukr krupice
- 2 cukr vanilkový
- 1 pudink vanilkový
- 2 hrsti ovoce
- 2 vaničky tvaroh
- 1 smetana zakysaná
- 100 ml mléko
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Nejprve si připravíme dortovou formu a vyložíme její dno pečicím papírem. Pak si v míse smícháme všechny ingredience na čokoládovou drobenku: polohrubou mouku‚ cukr‚ oba žloutky‚ kokos‚ ořechy‚ kakao‚ kypřicí prášek‚ máslo a skořici. Přibližně dvě třetiny drobenky namačkáme na dno a do stran pečicí formy tak, aby vznikly okraje vysoké 3 cm. Zbytek drobenky si zatím necháme stranou na později.
-
Na náplň všechny suroviny kromě 1 vanilkového cukru promícháme, nejlépe mixérem. Dále smícháme borůvky nebo jiné ovoce se zbylým vanilkovým cukrem.
-
Půlku tvarohové náplně rozetřeme na namačkanou drobenku‚ na ni pak rozprostřeme borůvky a přikryjeme druhou půlkou tvarohové náplně. Nakonec koláč posypem zbytkem drobenky.
-
Koláč pečeme v troubě na 150 °C přibližně hodinu. Střed upečeného koláče by se neměl rosolovitě třást. Po upečení necháme koláč vychladnout a teprve pak dortovou obruč opatrně sundáme (jde to celkem snadno). Vychladlý koláč můžeme ještě dále zdobit dle vlastní fantazie, například ho pomocí mašlovačky postříkáme rozpuštěnou čokoládou.