Rakouskou specialitu mě naučila moje babička.
Blanka Máchalová, Praha
Ingredience
- Ingredience
- 250 g polohrubá mouka
- 1 lžička sůl
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička nastrouhaná citronová kůra
- 4 vejce
- 500 ml mléko
- 50 g máslo na pečení
- 1 hrst rozinky v rumu
- podle chuti cukr moučka
- trocha kompot nebo pikantní zavařenina (brusinková apod.)
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Smícháme mouku, sůl, vanilkový cukr a citronovou kůru. Žloutky rozmícháme v mléce a přilijeme je k mouce. Vymícháme hladké těsto (podobné jako na lívance) a necháme je asi 15 minut odpočinout.
-
Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh a zlehka jej vmícháme do těsta.
-
Na větší pánvi rozehřejeme část másla, vlijeme polovinu těsta, posypeme je rozinkami a přiklopíme pokličkou. Když je spodní strana opečená, roztrháme těsto na menší díly, obrátíme je, přidáme opět kousek másla, pocukrujeme moučkovým cukrem a opečeme dozlatova. Stejně připravíme i druhý trhanec.
-
Na talíři pokapeme trhanec kompotem nebo rozmíchanou zavařeninou.