Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
České buchty
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 123
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7129 kcal
Bílkoviny 205 g
Sacharidy 727 g
Tuky 416 g
Vláknina 118 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Větší klasika než kynuté buchty snad ani neexistuje: povidlové, tvarohové, makové... Už pohádkový český Honza věděl, co je dobré, když si právě pravé české buchty z kynutého těsta zabalil do ranečku!

Suroviny

mléko 250 ml
vlažné
máslo 250 g
rozpuštěné – 150 g do těsta a 100 g na vymazání pekáče a obalení buchet
strouhaná, z 1 citronu
sůl 1 špetka
Povidlová náplň
švestková povidla 250 g
lze vynechat
skořice 1 špetka
mletá
hřebíček 1 špetka
mletý
podle chuti
Maková náplň
mléko 300 ml
nebo podle chuti
mák mletý 200 g
švestková povidla 1 PL
skořice 1 špetka
mletá
hřebíček 1 špetka
mletý
rum 1 PL
tuzemák
Tvarohová náplň
tvaroh 250 g
v kostce
rozinky 1 hrst
předem namočené v rumu
podle chuti
lze vynechat

Postup

1

Do vlažného mléka rozdrobte droždí, vmíchejte 1 lžíci cukru a lžíci mouky a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Bude to trvat asi 10–15 minut. 

2

Až kvásek vykyne, smíchejte ho v míse se zbytkem cukru a mouky, žloutky, 150 g rozpuštěného másla, citronovou kůrou i šťávou, vanilkovým cukrem a štědrou špetkou soli. 

3

Rukama či hákovým nástavcem zadělejte těsto. Bude to trvat asi 20 minut. Těsto by mělo by být hladké, lesklé a nelepivé. Přikryjte mísu čistou utěrkou a nechte těsto přibližně hodinu kynout až zdvojnásobí svůj objem.

4

Zatímco těsto kyne, připravte zvolenou náplň nebo náplně.

Povidlová náplň
Rozmíchejte v misce povidla s rumem, mletou skořicí a hřebíčkem. Podle potřeby můžete trochu dosladit. Pokud připravujete buchty i pro děti, můžete rum vynechat.

Maková náplň
Zahřejte mléko k varu a rozpusťte v něm cukr. Vsypte mletý mák, přidejte povidla, mletou skořici a hřebíček, dobře promíchejte a spařte. Stáhněte z ohně, vmíchejte rum a nechte náplň vychladnout.

Tvarohová náplň
Rozmíchejte tvaroh s vanilkovým cukrem a žloutkem. Přidejte nastrouhanou citronovou kůru a rozinky. Pokud budou buchty jen pro dospělé, můžete rozinky den předem namočit do rumu.

5

Těsto vyklopte na pomoučený vál, rozválejte ho a nakrájejte na čtverce o rozměrech cca 4 x 4 cm.

6

Na každý čtverec dejte cca lžičku náplně a těsto pečlivě uzavřete - nejdříve spojte protilehlé rohy a nakonec i vzniklé otvory. 

7

V pekáči rozpusťte máslo a skládejte do něj vytvarované buchty. Každou ze všech stran dobře obalte v másle, a poté je jednu vedle druhé skládejte do řad spojem dolů. Díky máslu se po upečení budou buchty dobře oddělovat od sebe. 

8

Buchty v pekáči zakryjte čistou utěrkou a nechte je 15 minut kynout.

9

Mezitím troubu předehřejte na 200 °C.

10

Pečte 5 minut, poté snižte teplotu na 180 °C a ještě 30 minut dopékejte. Nechte vychladnout. Pokud chcete pocukrujte moučkovým cukrem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/10

Komentáře

18.04.2010 09:56
Můj vůbec první pokus o "Honzovy buchty", jak jsem jim jako malá říkala. Ačkoliv jsem je ještě horké vyklopila, takže trochu "spadly", ačkoliv mi z pár přeci jen vytekla povidla, ačkoliv mi mlýnek na mák stávkoval.. jsou prostě tak chuťově skvělé, že je brzy budu péct znovu. :) Ať žije dieta!
31.03.2010 10:55
Moje první buchty a nejlepší co jsem jedla. Do rána nevydržely :)
29.10.2008 13:20
Napsal by mi prosím někdo, jak by těsto po vyválení mělo být tlusté? Díky moc
21.10.2008 09:40
Tento víkend,jsem vyzkoušela vaše buchty a musím říci,že byly výborné.Moje rodinka se na ně vrhla jako by nikdy nic lepšího nejedli.Určitě je budu dělat častěji.
21.07.2008 15:09
Moje první buchty dopadly na výbornou! Jsou fantastický...
13.06.2008 11:05
Dobrý den, na začátku vašeho receptu píšete -ze lžíce cukru, mouky a trochy vlažného mléka připravte kvásek. Neměly by tam být kvasnice místo té mouky? Děkuji :)
02.10.2008 20:37
Patří tam kvasnice i ta lžíce mouky. Kvasnice je třeba si přimyslet, když se dělá kvásek :-) Mouka zahušťuje kvásek, který by nezačal spávně kvastit... Poskytuje živnou půdu kvasinkám spolu s cukrem a umožňuje bublinkám se udržet.
06.05.2008 14:57
Tak přátelé, mohu jen potvrdit, že napoprvé to dopadlo, jako by je dělala moje babička, ani nestačily vychladnout, těsto je vláčné a nemá chybu.... K úplné dokonalosti by se je mohl naučit můj přítel :oD (tak jsou jednoduché) To by byl ráj na zemi..
20.12.2007 19:24
Právě jím moje první buchty a jsou faakt moooc dobre!
05.10.2007 16:50
Je to vynikajici recept. Pouzila jsem ho i na sateckove kolace a jsou krasne krehoucke. Akorat je treba peci kolace trosku rychleji (asi o 20 stupnu teplejsi trouba) aby se nevysusily.

Apetit magazín

AD
Velikonoce z porcelánu

Velikonoce z porcelánu

Jaro je již od nepaměti symbolem obnovy, nových začátků, probouzející se přírody. Přináší naději a víru v nové cykly, symbolizuje zrození. Den jarní rovnodennosti symbolicky znamená vítězství světla nad temnotou. Nejvýznamnějšími...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč