Ingredience
- 20 g droždí
- 50 g cukr moučkový
- 350 g mouka polohrubá
- 200 ml mléko
- 50 g máslo rozpuštěné
- 1 žloutek
- špetka sůl
- na potření máslo
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Z droždí, lžičky cukru, 2 lžic mouky a trochy vlažného mléka připravíme kvásek. Do mísy prosejeme mouku, přidáme zbylý cukr, rozpuštěné máslo a vykynutý kvásek spolu s vlažným mlékem, do kterého jsme rozkvedlali žloutek a sůl. Zaděláme těsto. Řádně ho propracujeme, až se na povrchu tvoří puchýřky. Potom poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme kynout.
-
Vykynuté těsto rozdělíme na stejné kousky, tvoříme placičky a plníme je tvarohovou nádivkou, povidly nebo makovou náplní dle vlastní chuti. Každý kousek dobře zabalíme a vytvarujeme. Pekáč vymastíme a naskládáme do něj buchty (po stranách potřeme máslem).
-
Necháme kynout, pak pečeme při 170 °C asi 30 minut