Peču je při slavnostních příležitostech.
Zuzka Skoumalová, Klučov
Ingredience
- 50 g hera
- 70 g med
- 40 g cukr
- 1 vanilkový cukr
- 50 ml mléko
- 140 g celozrnná mouka
- 120 g hladká mouka
- 20 g sójová mouka
- 1/2 lžičky soda
- 1 lžička skořice
- špetka soli
- mléko na potření
- na smočení mleté ořechy, vločky nebo sezamová semínka
- Náplň:
- 400 ml voda
- špetka soli
- 190 g celozrnná mouka
- 140 g máslo
- 80 g cukr
- 70 g med
- rum podle chuti
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
e vodní lázni rozpustíme tuk, med, přidáme cukr, vanilkový cukr, mléko, řádně promícháme a odstavíme z vodní lázně. Na válu připravíme mouku se sodou, skořicí a špetkou soli, přidáme ještě vlažnou směs, vypracujeme vláčné těsto a necháme je půl hodiny odpočívat přikryté nádobou.
-
Vyválíme tenký plát (zhruba 4 mm), vykrájíme kolečka, polovinu z nich potřeme mlékem a smočíme je v ořeších, ovesných vločkách nebo sezamových semínkách. Pečeme na vymazaném plechu při 220 °C dozlatova.
-
Připravíme si náplň: z vody, soli a celozrnné mouky opražené nasucho uvaříme hustou kaši. Máslo vyšleháme s cukrem do pěny. Po částech přidáváme med a rum, nakonec vešleháme po lžících vychladlou kaši. Směsí plníme kolečka a necháme 3–5 dnů odležet.