Jsou o něco větší než klasické vdolky.
Libor Velan, Bystřice pod Lopeníkem
Ingredience
- Těsto:
- 250 ml mléko
- 50 g kvasnice
- 2 lžičky cukr
- 125 g máslo
- 4 žloutky
- 100 ml šlehačka
- 500 g polohrubá výběrová mouka
- špetka soli
- 150 g tuk
- První náplň:
- 3 kostky tvaroh
- 1 vanilkový pudink
- trocha rozinek
- podle potřeby rum
- trocha cukru
- špetka soli
- vanilkový lusk
- 1 lžíce citronová kůra
- Druhá náplň:
- 200 g povidla
- špetka badiánu
- Drobenka:
- 50 g hrubá mouka
- 50 g přepuštěné máslo
- 40 g cukr moučka
- 1 vejce na potření
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Z mléka, kvasnic a cukru připravíme kvásek, který necháme vzejít. Utřeme máslo se žloutky a přilijeme šlehačku. Do mísy dáme mouku, přidáme utřené máslo, špetku soli a kvásek. Vypracujeme těsto, které rozválíme na silnější plát. Na něj nastrouháme tuk a plát přeložíme na třetiny. Ručně převálíme a těsto opět přeložíme a válíme. Výsledný plát by měl být silný 5–8 milimetrů. Těsto nakrájíme nožem na čtverce.
-
Tvaroh smícháme s pudinkem, rozinkami namočenými v rumu (nejlépe den dopředu) a cukrem. Řádně promícháme a dochutíme solí, vanilkou a citronovou kůrou. Z této náplně uděláme kuličky, položíme je do středu čtverců a pečlivě zabalíme.
-
Smícháme povidla s mletým badyánem. Uprostřed vdolce uděláme prsty důlek a přidáme povidla. Posypeme drobenkou z mouky, cukru a přepuštěného másla. Okraje potřeme vejcem. Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 180 °C asi 20 minut.