Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Buchtičky s krémem
ZDROJ: Image Professionals
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 105
Více než hodinu Snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6577 kcal
Bílkoviny 237 g
Sacharidy 567 g
Tuky 347 g
Vláknina 120 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Buchtičky s krémem či šódo, případně dukátové buchtičky jsou jídlo, které milují děti i dospělí. Našli jsme pro vás ten nejlepší recept se žloutkovým krémem provoněným vanilkou.

Suroviny

droždí čerstvé 25 g
mléko 200 ml
+ na podsypání
sůl 1 špetka
z 1 citronu
vejce 2 ks
olej 100 ml
na potření a vymazání plechu
Na žloutkový krém
mléko 750 ml
plnotučné
škrob 1,5 PL

Postup

1

Droždí, lžíci cukru, čtyři lžíce mléka a lžíci mouky rozmíchejte v misce a nechte v teple vzejít. Prosátou mouku smíchejte se zbylým cukrem, solí, citronovou kůrou, vejci, olejem a kváskem, přidejte zbývající mléko a vypracujte těsto. Dejte mu asi pětačtyřicet minut na kynutí, aby zhruba zdvojnásobilo objem.

2

Těsto vyklopte na pomoučěný vál, rozdělte na čtyři části a rozválejte na válečky. Ty pokrájejte, vytvarujte kuličky a skládejte je do vymazaného pekáčku. Každou buchtičku důkladně potřete rozpuštěným máslem. Nechte v teple asi půl hodiny kynout, pak je v troubě předehřáté na 180 °C upečte dozlatova.

3

Mezitím uvařte krém. Vanilkové lusky podélně rozřízněte ostrým nožem a vyškrábněte z nich zrníčka; prázdný lusk můžete vložit do nádoby s cukrem – krásně jej ovoní. Svařte mléko, polovinu cukru, škrob a vanilková zrnka. Na vypnuté plotýnce nechte asi čtvrt hodiny louhovat. Občas promíchejte.

4

Kastrol s ochuceným mlékem postavte na vodní lázeň. Žloutky rozmíchejte se zbytkem cukru a postupně je zašlehávejte do horkého, nikoli však vroucího mléka – kdyby se totiž vařilo, žloutky by se snadno srazily. Upečené buchtičky rozdělte na talíře a zalijte teplým a voňavým vanilkovým krémem.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/5

Komentáře

21.11.2008 14:27
Tento recept je pro všechny, kteří se ve středu nezvládli zúčastnit Velkého dne buchtiček se šodó. My ostatní zatím středeční příděl vanilky a kynutého těsta muzíme nejdříve strávit, než si dáme nášup:)

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč