Původně americký koláč má osvěžující náplň.
Zdeňka Kašová, Ptice
Ingredience
- 250 g máslové sušenky
- 125 g máslo
- 600 g čerstvý krémový sýr, např. Philadelphia, Buko
- 125 g cukr krystal
- 2 lžíce citronová kůra
- 1 lžička vanilková esence
- 2 lžíce hladká mouka
- 4 vejce
- 300 ml zakysaná smetana
- 200 g borůvky
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Máslové sušenky rozdrtíme na prášek. Můžeme to udělat buď v kuchyňském robotu, nebo ručně paličkou na maso. Poté je vsypeme do mísy a zalijeme rozpuštěným máslem. Vše dobře promícháme. Otevírací dortovou formu vyložíme pečicím papírem a směs do ní upěchujeme. Vznikne tak dno a nízký okraj koláče. Formu poté vložíme na 10 minut do lednice.
-
Ve velké míse smícháme krémový sýr‚ cukr‚ citronovou kůru‚ vanilkovou esenci a mouku. Poté do vzniklé směsi po jednom vmícháme vejce. Vše můžeme ještě prošlehat elektrickým šlehačem. Poté přidáme zakysanou smetanu a borůvky. Lehce promícháme a vlijeme do formy na připravený sušenkový korpus. Pečeme v troubě předehřáté na 160 °C asi 60–70 minut. Poté troubu vypneme‚ otevřeme dvířka a cheesecake v ní necháme ještě hodinu dosušit. Upečený dort pak dobře vychladíme v lednici‚ nejlépe přes noc.