Výborný s domácí šlehačkou.
Monika Havlová, Mělník
Ingredience
- 250 g máslo
- 6 ks vejce
- 200 g hladká mouka
- 250 g čerstvé nebo mražené borůvky
- 1 polévková lžíce hrubá mouka
- 1/2 kávové lžičky kypřící prášek
- 130 g cukr moučka
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Máslo nakrájíme na kostičky a dáme do větší mísy. Pečlivě oddělíme žloutky od bílků. Samotné bílky dáme do čisté nádoby. K máslu začneme zašlehávat žloutky a šleháme tak dlouho dokud se nespojí s tukem, směs nabude a je hladší. Do další mísy dáme hladkou mouku a kypřící prášek.
-
Bílky našleháme v čisté nádobě do zpěnění a postupně přidáváme moučkový cukr. Šleháme dokud nevytvoříme pevný sníh. Polovinu sněhu zapracujeme do směsi másla a žloutků.
-
Borůvky smícháme se lžící hrubé mouky aby se přebytečná stáva při pečení vsákla a přidáme do směsi. Nyní opatrně přimícháme druhou část bílkového sněhu a nakonec přisypeme směs mouky a kypřícího prášku.
-
Po promíchání plníme do máslem vymazané a moukou vysypané formy ve tvaru bochníku. Můžeme ji také vyložit pečícím papírem. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 45 - 50 minut.
-
Hotový bochníček nakrájíme na tenké plátky a dozdobíme šlehačkou nebo borůvkovým kompotem.