Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Borůvkové koláče
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 45
Více než hodinu Snadné Na cca 5 koláčů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8832 kcal
Bílkoviny 198 g
Sacharidy 919 g
Tuky 457 g
Vláknina 131 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Horké rumové máslo a vtipné mandlové zdobení udělají ze skvělých koláčů božské – ochutnejte!

Suroviny

NA TĚSTO
droždí čerstvé 35 g
mléko 250 ml
plnotučné, vlažné
+ na podsypání
sůl 5 g
máslo 115 g
rozpuštěné
2 do těsta + 1 na potření
nastrouhaná najemno z 1/2 citronu
dřeň vyškábnutá
asi na hodinu namočení do mléka, na ozdobení okrajů
NA NÁPLŇ
nebo podle chuti
Na drobenku
máslo 100 g
změklého
mouka pšeničná hrubá 200 g
Na dokončení
máslo 100 g
několik lžic
na poprášení (nemusí být)

Postup

1

Droždí rozdrobte do části vlažného mléka s trochou cukru a mouky a nechte ho vzejít (na povrchu by se měly objevit drobné bublinky až jemná pěna). Pak ho vlijte do mouky prosáté se solí, přidejte zbylé mléko a cukr, pak máslo, 2 žloutky, citronovou kůru a vanilkovou dřeň, propracujte.

2

Těsto hněťte na lehce pomoučněné ploše prsty i dlaněmi, až bude hladké, jemné a vláčné. Také by se nemělo lepit k pracovní ploše.

3

Na jednotlivé koláče o průměru zhruba 20 cm oddělujte z těsta bochánky o váze zhruba 100–150 g. Lehce je poplácávejte a otáčejte s nimi na pracovní ploše proti směru hodinových ručiček – tímto profi trikem získají mimořádnou tvárnost.

4

Plech vyložte pečicím papírem a vytlačováním a vymačkáváním prsty na něm z bochánků utvořte nepříliš silné kulaté placky, které mají tak o půl centimetru vyšší okraj. (Teď je můžete i zamrazit.) Okraje potřete rozšlehaným žloutkem; nejlíp to jde běžným štětcem.

5

Na drobenku prsty promněte máslo, cukr a hrubou mouku.

6

Koláče naplňte borůvkami (podle chuti je můžete smíchat s cukrem) a posypte drobenkou. Okraje poklaďte mandlemi a nechte 15–30 minut kynout, záleží na teplotě v místnosti a velikosti koláče. Mezitím předehřejte troubu na 170°C, horkovzdušnou na 150°C.

7

Pečte zhruba 15 minut, aby byly okraje pěkně zlaté. Mezitím rozehřejte máslo, jímž budete koláč potírat, a smíchejte je s rumem. Ještě horké koláče pak zakapejte a potřete voňavým máslem (většina alkoholu se teplem vypaří, nicméně jestli chcete, nahraďte rum ovocnou šťávou) a podle chuti pocukrujte.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/8

Apetit magazín

AD
Velikonoce z porcelánu

Velikonoce z porcelánu

Jaro je již od nepaměti symbolem obnovy, nových začátků, probouzející se přírody. Přináší naději a víru v nové cykly, symbolizuje zrození. Den jarní rovnodennosti symbolicky znamená vítězství světla nad temnotou. Nejvýznamnějšími...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč