Lehký dezert nejen na horké letní dny.
Petra Rajnochová, Frenštát pod Radhoštěm
Ingredience
- Těsto:
- 5 ks vejce
- 200 g cukr krupice
- 10 lžic horká voda
- 300 g polohrubá mouka
- Mléčné želé:
- 1 želatinový ztužovač
- 1 smetana ke šlehání
- 2 ks zakysaná smetana
- podle chuti cukr moučka
- 300 g borůvky
- Želatina:
- 1 dortové želé (červené nebo čiré)
- 200 g borůvky
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Nejprve si uděláme korpus. Oddělíme bílky od žloutků a žloutky šleháme s cukrem. Po chvíli přidáme vodu a šleháme do hustší pěny. Z bílků uděláme tuhý sníh a malou část opatrně vmícháme do pěny. Postupně přidáváme mouku‚ opatrně mícháme a nakonec zlehka přimícháme zbytek sněhu. Těsto dáme na vyšší plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě při 150–160 °C asi 45 minut.
-
Po upečení necháme korpus zchladnout. Pak na něj naneseme mléčné želé‚ které připravíme tak‚ že želatinový ztužovač (já používám od Dr. Oetkera) připravíme podle návodu a nalijeme do ušlehané šlehačky. Zamícháme, přidáme zakysané smetany‚ cukr a 300 g borůvek.
-
Potřený korpus dáme do chladu. Mezitím si připravíme vrchní vrstvu. Dortové želé (nejlépe také od Dr. Oetkera) uvaříme podle návodu. Přimícháme zbytek borůvek‚ které trochu rozmačkáme. Naneseme na dortík, vychladíme a můžeme podávat.