Ingredience
- Piškot
- 3 vejce
- 1/2 lžičky sůl
- 150 g cukr krystal
- 150 g mouka polohrubá
- 35 ml mléko
- 35 ml olej
- 1/2 lžičky vanilkového aroma
- Náplň
- 1 balení piškoty cukrářské
- trocha cukr moučkový
- 6 plátků želatina
- 1 l smetana zakysaná
- 140 g cukr hnědý
- 2 smetana ke šlehání
- 300 g borůvky
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Troubu rozehřejeme na 180 °C. Z vajec, soli a cukru šlehačem vyšleháme hustý krém. Přidáme mouku a znovu prošleháme. Přilijeme mléko s olejem a vanilkovou esencí a opět dobře promixujeme.
-
Dortovou formu vyložíme pečicím papírem. Těsto vlijeme do formy a pečeme 35 minut. Vyndáme z trouby a necháme ve formě úplně vychladnout.
-
Želatinu na 10 minut namočíme do 100 ml studené vody.Misku se želatinou vložíme do kastrůlku s horkou vodou a mícháme, dokud se nerozpustí. Přidáme kysanou smetanu, cukr a promícháme. Vyšleháme hustou šlehačku a vmícháme ji do kysané smetany. Krém rozdělíme na dvě části a do jedné vmícháme půlku rozmačkaných borůvek.
-
Vychladlý piškot rozkrojíme podélně na dva pláty. Každý seřízneme kolem dokola o 3 mm. Do dortové formy vložíme jeden piškotový plát a okraje vyložíme kolem dokola cukrářskými piškoty. Piškot pokryjeme polovinou smetanového krému s borůvkami, překryjeme druhým plátem a na něj navršíme druhou část krému. Šarlotu necháme v chladničce ztuhnout a pak pokryjeme zbylými borůvkami obalenými v cukru.