Ingredience
- 4 ks vejce
- 160 g cukr moučkový
- 4 lžíce voda horká
- 160 g mouka hladká
- 1 ks prášek do pečiva
- strouhanka dle potřeby
- máslo dle chuti
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Nejprve ušleháme bílky se špetkou soli.
-
V druhé misce vyšleháme žloutky s cukrem. Do žloutkové pěny přidáme horkou vodu a ještě chviličku šleháme.
-
Do vyšlehaných žloutků zlehka vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a tuhý sníh z bílků.
-
Těsto nalijeme do vymazané a strouhankou vysypané formy na beránka.
-
Pečeme v předehřáté troubě při 175 °C. Pokud pečeme tohoto velkého beránka, je potřeba ho nechat v troubě asi 45 minut. Středního beránka uděláme z poloviční dávky a pečeme 35 minut (na fotografii). Malého beránka uděláme z 1 vejce (přizpůsobíme množství surovin) a pečeme asi 25 minut.
TIP: Formu na beránka nezapomeň důkladně vymazat. Je lepší použít máslo než olej, tak těsto zaručeně k formě nepřilne.