Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Škubánky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.9/5 Počet hodnocení: 18
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5451 kcal
Bílkoviny 112 g
Sacharidy 718 g
Tuky 253 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Co jsou to škubánky a z jaké mouky se připravují? Od teď už nemusíte tápat, odpovědi najdete v našem vzpomínkovém receptu na dětství...

Suroviny

varný typ C
sůl
mouka pšeničná hrubá 300 g
máslo 250 g
nebo sádlo
mák mletý 100 g
na strouhání

Postup

1

Brambory oloupejte, pokrájejte na středně velké kousky, zalijte vodou, osolte a vařte 15 minut (do poloměkka). Vývar z brambor pak slijte do jiné nádoby a dejte stranou.

2

Plamen stáhněte na minimum a brambory – mimo plotýnku – do necelé poloviny zalijte vývarem z brambor a zasypte prosátou hrubou moukou. Opačným koncem vařečky vytvořte ve směsi několik otvorů tak, abyste viděli vodu. Hrnec vraťte na plotýnku, přiklopte a nechte škubánkový základ 20 minut propařit. Propařené brambory rozšťouchejte co nejvíc dohladka. Potom je ještě propracovávejte vařečkou a roztírejte ke stěnám kastrolu.

3

Asi po 10 minutách propracovávání získají brambory pravou škubánkovou konzistenci – přestanou se lepit na vařečku. Podle chuti můžete směs nepatrně přisolit. Mezitím nechte na mírném ohni rozpustit máslo nebo sádlo.

4

Škubánkům by se mělo říkat spíš vykrajovánky, protože se z hladké bramborové masy vykrajují, a to polévkovou lžící namočenou v rozpuštěném tuku. Vrstvička másla nebo sádla na lžíci způsobí, že škubánek pěkně sklouzne na talíř a má hezký, pevný a hladký povrch.

5

Na talíři posypte škubánky směsí mletého máku a moučkového cukru, polijte je rozpuštěným máslem a dílo korunujte nastrouhaným tvrdým tvarohem.

NĚCO NAVÍC

S ochucením si samozřejmě můžete hrát a škubánky posypat místo makovou klasikou třeba solí, osmahnutou cibulkou a vykřupanou slaninou a podávat je naslano.
Když vám nějaká škubánková hmota zbude, můžete si ji druhý den opéct na sádle jako placky a ochutit také naslano. Lze z ní také vytvarovat šišky (podle potřeby s pomocí trochy mouky) a opéct je na tuku jako přílohu, výborné budou třeba k houbové omáčce.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/11

Apetit magazín

TOP potraviny pro zlepšení stavu pokožky obličeje a těla

TOP potraviny pro zlepšení stavu pokožky obličeje a těla

Atraktivní a upravený vzhled je cílem každé dívky. K tomu se doporučuje nejen používat různé kosmetické přípravky, ale také zvýšit konzumaci potravin, které obsahují nejvíce zdraví prospěšných látek. Ve skutečnosti existuje poměrně velký...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč