Mezi klasickými francouzskými sladkostmi má čestné místo obrácený koláč tarte Tatin. Zkuste stejně jako my nahradit původní jablka banány – je to vynikající!
Převracení koláče se vám možná bude zdát jako zbytečná práce, ale patří to k věci a dezert pak zajímavě vypadá. Množství banánů záleží na velikosti: použijte jich tolik, aby bylo dno ,neprodyšně‘ vystláno. Když použijete hotové lístkové těsto, výrazně zkrátíte dobu přípravy a koláč se stane přímo dětsky snadným.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 °C.
Na plotně rozpusťte máslo, nejlépe v koláčové formě o průměru dvacet centimetrů a se dvěma uchy. (Formu je potřeba posléze vložit do trouby, takže ucha by měla být z tepluvzdorného materiálu. Vhodné jsou třeba nádoby z varného skla.)
Vmíchejte cukr a na středním plameni ho zahřívejte asi pět minut, až vznikne zlatý karamel. Stáhněte z ohně a nechte vychladnout, ale jen tak, aby neztuhl.
Mezitím na pracovní ploše, lehce poprášené moukou, rozválejte těsto na zhruba půlcentimetrovou výšku. Vykrojte z něj kolo o průměru asi třiadvacet centimetrů, tedy o něco větším, než má vaše forma.
Banány rozložte do formy s karamelem tak, aby ji pěkně vyplnily. Klaďte je v soustředných kruzích a směrem ke středu podle potřeby přikrojujte tak, aby byly co nejtěsněji u sebe. Na ovoce pak přitiskněte kolo těsta a okraje zatlačte dovnitř.
Pečte dvacet až pětadvacet minut, dokud není těsto zlatohnědé. Než koláč vyklopíte, dejte mu tak pět minut na vychladnutí.
Přes formu položte velký talíř a pevně na něj přitiskněte dlaň. Rychle překlopte, uchopte nádobu za ucha a sejměte ji. Navrch se tak dostanou banány, krásně pokryté karamelovou vrstvou.
Řezy koláče podávejte třeba s kopečkem oblíbené zmrzliny nebo zakysané smetany – obojí dokáže úžasně vypíchnout chuť banánového karamelu.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Sladké banány: 35 nevšedních dezertů(35 receptů)
Komentáře