Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Koláč s náplní z vaječného likéru
Koláč s náplní z vaječného likéru
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Koláč s náplní z vaječného likéru

Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6586 kcal
Bílkoviny 208 g
Sacharidy 329 g
Tuky 476 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tak výjimečná slavnostní příležitost, kterou Vánoce bezesporu jsou, si zaslouží trochu hvězdného třpytu navíc, co říkáte?

Suroviny

+ navíc na posypání
sůl 1 špetka
máslo 150 g
vychlazené, nakrájené na kostičky
vejce 1 ks
lehce prošlehané
prošlehaný, na potření
na poprášení
mletá, na poprášení
Na náplň
mléko 250 ml
plnotučné
vanilkový extrakt 1 ČL
skořice 1 svitek
strouhaný
rum 50 ml
nejlépe kořeněný

Postup

1

Mouku, sůl a cukr vsypte do větší mísy a promíchejte. Přidejte máslo a protřeste, aby se obalilo moukou. Máslo rychle prsty zpracujte s moukou na drobenku. Přilijte vejce, zpracujte prsty, a když těsto začne tvořit shluky, vyklopte na plochu, spojte, utvořte z něj disk a uložte na hodinu do lednice.

2

Na náplň přiveďte k varu smetanu, mléko, vanilku, skořici a muškátový oříšek, stáhněte z plotny, zakryjte pokličkou a nechte hodinu louhovat. Poté odstraňte skořici, vraťte na plotnu a zahřejte k varu. Nechte lehce zchladnout. Mezitím vyšlehejte žloutky a cukr dohladka. Dál šlehejte a tenkým pramínkem přes sítko vlévejte smetanovou směs. Nakonec vlijte rum a znovu promíchejte. Pokud se na povrchu vytvoří bubliny, opatrně je odeberte lžící.

3

Troubu předehřejte na 200°C. Pracovní plochu poprašte moukou a těsto rozválejte na plát o síle 2–3 mm. Těstem pečlivě vyložte koláčovou formu s odnímatelným dnem o průměru cca 23 cm, vtlačte do všech prohlubní a přesahy zakrojte. Poté korpus vyložte pečicím papírem a zatižte pečicími fazolemi. Pečte 20 minut zatížené, poté zátěž sejměte a pečte dalších 10 minut nebo do světle zlatova. Vnitřek koláče potřete prošlehaným žloutkem a vraťte ještě na minutu do trouby. Pak korpus nechte vychladnout.

4

Odkrojené těsto znovu spojte, rozválejte a vykrájejte z něj co nejvíce hvězd různých velikostí. Ty rozložte na pečicím papírem vyložený plech a potřete prošlehaným žloutkem. Pečte 20 minut nebo dozlatova. Nechte vychladnout. Teplotu v troubě snižte na 150°C.

5

Korpus (ve formě) vložte na plech a opatrně vlijte náplň. Pečte 30–40 minut, či dokud náplň nezpevní kolem okrajů a ve středu se lehce chvěje. Vyndejte z trouby a nechte zcela vychladnout ve formě. Ozdobte upečenými hvězdami a poprašte moučkovým cukrem a skořicí.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/12

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč