Ingredience
- 250 ml mléko
- 1 kostka droždí
- 80 g cukr krupice
- 500 g mouka hladká
- 500 g mouka polohrubá
- 1 cukr vanilkový
- 1/2 lžičky citrónová kůra
- špetka sůl
- 2 žloutek
- 1 lžíce rum
- 100 g máslo
- 1 lžíce sádlo
- 5 jablka
- 2 lžíce cukr krupice
- hrst rozinky
- 100 g máslo
- 100 g cukr krupice
- 100 g mouka polohrubá
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Mléko v kastrůlku lehce zahřejeme, rozdrobíme do něj droždí, zlehka pocukrujeme a posypeme moukou. Necháme vzejít kvásek.
-
V zadělávací míse smícháme mouku, oba cukry, citronovou kůru a sůl. Uprostřed uděláme důlek, do něj dáme žloutky, rum a přepuštěný tuk. Nakonec přidáme kvásek.
-
Těsto zpracujeme. Pokud použijeme elektrický hnětač, bude vláčné. Dáme ho na teplé místo minimálně hodinu kynout.
-
Jablka opláchneme, oloupeme, zbavíme jádřinců, nastrouháme a pak smícháme s cukrem a rozinkami.
-
Z nakynutého těsta vytvarujeme koláčky, přendáme je na vymazaný plech. Ve středu každého uděláme důlek a do něj vložíme jablkovou směs.
-
Naplněné koláče pomažeme rozšlehanými bílky a posypeme žmolenkou. Připravíme ji smícháním ztuhlého másla, cukru a mouky.TIP: Rozinky namočte na chvilku do rumu. Ještě teplé koláčky posypte vanilkovým cukrem.