Hodí se ke kafíčku nebo jako vánoční cukroví.
Marie Vodová, Vyškov
Ingredience
- 150 g hladká mouka
- 1 tabulka čokoláda na vaření
- 50 g lískové oříšky
- 1 vanilkový cukr
- 140 g máslo
- 1 žloutek
- 70 g cukr
- 250 g máslo
- 200 g cukr
- 250 ml mléko
- 2 žloutky
- 1/2 sáčku vanilkový cukr
- 2 lžíce maizena
- 3 lžíce hodně silná káva
- cukr dle potřeby
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Mouku odvážíme a prosejeme. Nastrouháme tabulkovou čokoládu‚ přidáme najemno nastrouhané lískové oříšky‚ vanilkový cukr‚ změklé máslo‚ žloutek a cukr. Vše zpracujeme v těsto a necháme chvíli ztuhnout v lednici. Poté těsto vyválíme a vypichujeme oválná kolečka alespoň 4 mm vysoká. Dáme na plech s pečicím papírem a pečeme v mírně předehřáté troubě.
-
Zvlášť umícháme máslo s cukrem. V druhé nádobě zpracujeme mléko‚ žloutky‚ půl vanilkového cukru a 2 lžíce maizeny. Tuto směs dobře rozmícháme a svaříme ji nad vodní lázní. Je nutné ji míchat až do zchladnutí. Poté ji vmícháme do směsi másla a cukru a přidáme trochu silné kávy‚ abychom docílili kávové příchuti. Dáváme pozor‚ aby se krém nesrazil. Kolečka slepujeme připraveným krémem a necháme ztuhnout.
-
Povrch potíráme kávovo-cukrovým krémem‚ který si připravíme smícháním silné kávy a prosátého cukru. Oválky můžeme ozdobit nápisem Mocca vytvořeným z čokolády.