Ingredience
- Těsto:
- 300 g mouka hladká
- 150 g máslo
- 2 žloutek
- 3 lžíce mléko
- 1/2 prášek do pečiva
- 50 g cukr moučkový
- špetka sůl
- na vysypání formy mouka hrubá
- dle potřeby tuk na vymazání formy
- Náplň:
- 2 bílky
- 170 g ořechy mleté
- 140 g mouka hladká
- 1/2 prášek do pečiva
- špetka sůl
- 6 lžic marmeláda
- 170 g cukr moučkový
- 200 ml mléko
- 50 g máslo
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Vypracujeme vláčné těsto, které necháme odpočinout.
-
Dvě formy na srnčí hřbet vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Těsto rozdělíme na půlky a z každé odkrojíme třetinu, kterou necháme stranou. Zbylé těsto vyválíme na dvě placky a vyložíme jimi obě formy, necháme trochu přečnívat okraje.
-
Ořechy umeleme najemno, smícháme je s rozpuštěným máslem, cukrem a mlékem, přidáme mouku smísenou s kypřicím práškem. Vmícháme sníh z bílků a špetku soli. Náplň rozdělíme do forem (nebudou plné, nádivka hodně nabude při pečení).
-
Ze zbylého těsta vyválíme dvě menší placky, pomažeme je marmeládou a přiklopíme na naplněné formy. Dobře spojíme, aby nám náplň nevytékala. Svrchu propícháme vidličkou.
-
Koláče vložíme do trouby předehřáté na 200 °C. Po pěti minutách stáhneme na 150 °C a dopékáme 40–60 minut. Vyzkoušíme špejlí, zda je náplň hotová. Po upečení hned vyklopíme z formy. Náplň můžeš udělat i makovou, místo marmelády zkus povidla.