Lenka Mujgošová, Dobříš
Ingredience
- 500 g polohrubá mouka
- 7 lžic cukr krupice
- 200 ml mléké
- 1 kostka droždí
- 100 g Hera
- 2 vejce
- 250 g tvaroh
- dle chuti ovoce
- drobenka
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Z jedné lžíce cukru, vlažného mléka a kostičky droždí vytvoříme kvásek. Když vzejde, přidáme mouku, 1 vejce, Heru, 2 lžíce cukru, špetku soli a důkladně propracujeme. Když těsto vykyne, rozválíme ho na plech a okraje potřeme rozšlehaným vejcem.
-
Tvarohovou náplň vytvoříme z tvarohu, 2 lžic cukru a jednoho vejce. Podle chuti můžeme přidat kapku rumu. Náplň rozetřeme na koláč, posypeme očištěným ovocem a navrch dáme drobenku. Drobenku uděláme ze 3 lžic polohrubé mouky, 2 lžic cukru ( může být i vanilkový ) a lžíce másla. Pečeme v předehřáté troubě na 150 °C až drobenka zezlátne.