Reklama
Zemákový chléb z domácí pekárny
Fotogalerie:

Zemákový chléb z domácí pekárny

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Už jako malá jsem mámě pomáhala při pečení chleba.

Adéla Hukalová, Nymburk

Ingredience

  • 500 g brambor
  • 150 ml mléka
  • 1/2 kostky droždí
  • špetka cukru
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 30 g másla
  • 1 vejce
  • 500 g hladké mouky
  • na plech olej
  • na posypání celý kmín

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

30 Kč

Postup přípravy

  1. krok1

    Nejprve celé neoloupané brambory uvaříme doměkka. Potom je slijeme, necháme vychladnout a oloupeme je.

  2. krok2

    Připravíme si kvásek: část mléka mírně ohřejeme, nalijeme do misky, rozdrobíme do něj droždí a přidáme špetku cukru. Misku přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek asi 20 minut.

  3. krok3

    Mezitím do větší mísy nastrouháme na jemném struhadle brambory, přidáme sůl, kmín, rozehřáté máslo, vejce, mouku, zbytek mléka a kvásek. Vypracujeme tužší těsto, které necháme zakryté utěrkou kynout asi 1 hodinu.

  4. Plech potřeme olejem a lehce zaprášíme moukou. Z těsta vytvarujeme na plechu bochník, potřeme ho vodou a posypeme celým kmínem.

  5. Dáme do trouby vyhřáté na 200 °C, pečeme dozlatova asi 50 minut. Pod plech umístíme do trouby nádobu s teplou vodou. Po vyjmutí z trouby dáme chléb na mřížku a necháme vychladnout, potom krájíme na krajíce.

Tip redakce

Do těsta můžeme zapracovat ořechy nebo pro pánskou variantu kousky opražené slaniny.

Pošli recept! - Speciál - Česká kuchyně (21.10.2016)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Obalovaný houskový knedlík

Obalovaný houskový knedlík

Syn se naučil ‚‚levé‘‘ řízky, jak jim žertem říká. Jaroslava Levová, Šluknov...
Škola vaření /02.12.11
Kotlety se smetanovými bramborami

Kotlety se smetanovými bramborami

Pokrmy připravované v jedné míse či hrnci ti ušetří čas.

David Šebek, ...

Škola vaření /21.08.17
Kuře kung-pao

Kuře kung-pao

Je vynikající se šafránovou rýží.
Nina Bardová, Chyšky
Škola vaření /15.06.11
Maminčina bažantí stehna

Maminčina bažantí stehna

Připraveno podle receptu

Hany Kleckerové z Vodňan

Škola vaření /24.02.18
Jablečné lívanečky

Jablečné lívanečky

Podle receptu

Ivety Novákové ze Zlína

Škola vaření /25.10.18
Placičky s ovocem

Placičky s ovocem

Takhle chutnají mému mladšímu bráškovi.
Martin Růžička, Frenštát ...
Škola vaření /05.12.08
 

Nejnovější

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Keramické, nerezové, teflonové nebo z litiny. Pánví a pánviček je spousta druhů, ...
Všehochuť /02.04.20
Roláda s kopřivami

Roláda s kopřivami

Pavla Hrubá, Praha

Škola vaření /28.03.20
Čokoládové kraslice

Čokoládové kraslice

Lada Nováková, Svitavy

Všehochuť /28.03.20
Velikonoční ovečka

Velikonoční ovečka

Svěží chuť jara

Podle receptu Evy Šebestové z Uherského Brodu

Sladký život /28.03.20
Lahodný beránek

Lahodný beránek

Lucie Zubatá, Vnorovy

Sladký život /28.03.20
Králičí stehna s hráškovým pyré

Králičí stehna s hráškovým pyré

Skvělá kombinace chutí

Podle receptu Mileny Šímové ze Stříbra

Škola vaření /27.03.20
Piškotová lízátka

Piškotová lízátka

Hana Šátralová, Praha

Všehochuť /27.03.20
Slavnostní věnec

Slavnostní věnec

Ozdobí sváteční tabuli


Podle receptu Svatavy Hudcové z Mohelnice

Všehochuť /27.03.20
Ihned měkké perníčky

Ihned měkké perníčky

Jana Boháčová, Chudobín

Všehochuť /27.03.20
 
Reklama
Knedlíková kuchařka

Speciální vydání

Ať už využijete úrodu ze své zahrady nebo zavítáte někam na trh či do obchodu, určitě nepřijde jediný kousek ovoce nazmar. Přinášíme ti totiž recepty na sladké moučníky, nepečené dezerty a samozřejmě skvělé tipy na marmelády a kompoty. Je jen na vás, který vyzkoušíte, ale určitě ani u jednoho nešlápnete vedle. Dobrou chuť!

více
special

Pošli recept Extra speciál

Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Close icon

přejít na web

Odebírejte náš NEWSLETTER

Posli recept logo

Váš e-mail

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete, že jste se seznámili se Zásadami ochrany soukromí Burda International CZ s.r.o.

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.

zpět na hlavní stranu