Švagr, který má rád hodně ostrá jídla, přidává ještě speciální superpálivé papričky, které si sám pěstuje.
Mariana Hlobilová, Pardubice
Ingredience
- Zálivka:
- 300 ml vody
- 200 ml octa
- 50 ml oleje
- 1 lžíce cukru
- 2 lžičky soli
- 5 kuliček pepře
- 4 kuličky nového koření
- 2 bobkové listy
- Na naložení:
- 8 špekáčků
- 1 velká cibule
- 1 červená paprika
- 3 stroužky česneku
- 100 g tvrdého sýra v celku
- 2 malé chilli papričky
- podle potřeby pepř dvou barev
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
V hrnci přivedeme k varu vodu s octem, olejem, cukrem, solí, pepřem, novým kořením, bobkovým listem. Poté odstavíme, necháme zchladnout a přes sítko scedíme, abychom se zbavili koření.
-
Buřty před naložením naplníme. Každý podélně rozřízneme a do vzniklé štěrbiny vložíme proužek červené papriky a proužek sýra. Pokud nějaké suroviny přebývají, vloží se do sklenice společně s buřty. Česnek a cibuli nakrájíme na tenké plátky.
-
Větší vymytou sklenici vyložíme plněnými buřty, cibulí, česnekem, pokrájenou chilli papričkou a zbylou kapií. Přidáme pepř, zalijeme zchladlým nálevem, uzavřeme víčkem, aby se dovnitř nedostal vzduch, a necháme 5 dní odležet. Utopenci jsou nejlepší s krajícem čerstvého chleba a sklenicí piva.