Reklama
Točený mazanec s ořechy
Fotogalerie:

Točený mazanec s ořechy

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Nádherně voní a každého překvapí.

Kateřina Gajová, Brno

Ingredience

  • 25 g droždí
  • 150 g medu
  • 400 + 50 g celozrnné mouky
  • 75 g másla
  • 3 žloutky
  • 125 g podmáslí
  • špetka soli
  • 200 g vlašských ořechů
  • 4 lžíce rumu
  • 2 rovné lžíce skořice
  • 1 hrst plátků mandlí

Doba přípravy

Počet porcí

12

Orientační cena

40 Kč

Postup přípravy

  1. Do 50 ml vlažné vody rozdrobíme droždí a rozmícháme se lžičkou medu. Necháme vyběhnout a poté přilijeme do důlku v mouce spolu s rozehřátým máslem, 50 g medu, žloutky rozmixovanými v podmáslí a špetkou soli (1 lžičku žloutku si schováme na potření). Promícháme a hněteme, dokud těsto není pružné a nelepivé (na hnětení využijeme cca 50 g mouky). 

  2. Poprášíme moukou a necháme 2 hodiny kynout. Těsto rozválíme na obdélník o rozměrech asi 40 x 30 cm. Plochu poklademe nádivkou připravenou z jemně pomletých ořechů, 100 g medu, rumu a mleté skořice. Volné necháme jen asi 2 cm okraje.

  3. Poté zavineme z jedné strany tak, abychom získali váleček o délce 30 cm. Ten stočíme do šneka a vložíme do malé kulaté formy vyložené pečicím papírem (ale můžeme dát i na plech). Necháme 30 minut dokynout. Nakynutého šneka potom potřeme žloutkem smíchaným s kapkou vody a posypeme plátky mandlí.

  4. Pečeme 10 minut při 200 °C a 35 minut při 180 °C. Vychladlý mazanec můžeme pocukrovat. Krájíme na trojúhelníky jako dort, aby vynikla spirálovitá kresba na průřezu.

Pošli recept! - Speciál - Velikonoce (18.3.2014)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Ořechovec

Ořechovec

Doma máme rádi ořechy a tenhle recept, který nám maminka ukázala, je tak jednoduchý, že...
Škola vaření /26.04.10
Linečtí smajlíci

Linečtí smajlíci

Chceš zabavit děti, aby nezlobily? Udělej jim linecké těsto podle našeho receptu. Děti ...
Škola vaření /25.08.11
Kuře z jedné pánve

Kuře z jedné pánve

Podle receptu

Mileny Olivové z Rožnova pod Radhoštěm

Škola vaření /03.08.18
Domácí chléb

Domácí chléb

Spočítala jsem si, že za rok se peníze investované do pekárny vrátily.


Zdenka...

Škola vaření /09.04.17
Obalované plněné švestky

Obalované plněné švestky

Moc dobré cukrovíčko, které zvládneš během chviličky!
Izabela Kovaříková, ...
Škola vaření /25.02.10
Ořechové trojúhelníčky

Ořechové trojúhelníčky

Zdeňka Polanská, Vsetín

Škola vaření /03.10.18
 

Nejnovější

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Keramické, nerezové, teflonové nebo z litiny. Pánví a pánviček je spousta druhů, ...
Všehochuť /02.04.20
Roláda s kopřivami

Roláda s kopřivami

Pavla Hrubá, Praha

Škola vaření /28.03.20
Čokoládové kraslice

Čokoládové kraslice

Lada Nováková, Svitavy

Všehochuť /28.03.20
Velikonoční ovečka

Velikonoční ovečka

Svěží chuť jara

Podle receptu Evy Šebestové z Uherského Brodu

Sladký život /28.03.20
Lahodný beránek

Lahodný beránek

Lucie Zubatá, Vnorovy

Sladký život /28.03.20
Králičí stehna s hráškovým pyré

Králičí stehna s hráškovým pyré

Skvělá kombinace chutí

Podle receptu Mileny Šímové ze Stříbra

Škola vaření /27.03.20
Piškotová lízátka

Piškotová lízátka

Hana Šátralová, Praha

Všehochuť /27.03.20
Slavnostní věnec

Slavnostní věnec

Ozdobí sváteční tabuli


Podle receptu Svatavy Hudcové z Mohelnice

Všehochuť /27.03.20
Ihned měkké perníčky

Ihned měkké perníčky

Jana Boháčová, Chudobín

Všehochuť /27.03.20
 
Reklama
Knedlíková kuchařka

Speciální vydání

Ať už využijete úrodu ze své zahrady nebo zavítáte někam na trh či do obchodu, určitě nepřijde jediný kousek ovoce nazmar. Přinášíme ti totiž recepty na sladké moučníky, nepečené dezerty a samozřejmě skvělé tipy na marmelády a kompoty. Je jen na vás, který vyzkoušíte, ale určitě ani u jednoho nešlápnete vedle. Dobrou chuť!

více
special

Pošli recept Extra speciál

Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Close icon

přejít na web

Odebírejte náš NEWSLETTER

Posli recept logo

Váš e-mail

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete, že jste se seznámili se Zásadami ochrany soukromí Burda International CZ s.r.o.

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.

zpět na hlavní stranu