Nádherně voní a každého překvapí.
Kateřina Gajová, Brno
Ingredience
- 25 g droždí
- 150 g medu
- 400 + 50 g celozrnné mouky
- 75 g másla
- 3 žloutky
- 125 g podmáslí
- špetka soli
- 200 g vlašských ořechů
- 4 lžíce rumu
- 2 rovné lžíce skořice
- 1 hrst plátků mandlí
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Do 50 ml vlažné vody rozdrobíme droždí a rozmícháme se lžičkou medu. Necháme vyběhnout a poté přilijeme do důlku v mouce spolu s rozehřátým máslem, 50 g medu, žloutky rozmixovanými v podmáslí a špetkou soli (1 lžičku žloutku si schováme na potření). Promícháme a hněteme, dokud těsto není pružné a nelepivé (na hnětení využijeme cca 50 g mouky).
-
Poprášíme moukou a necháme 2 hodiny kynout. Těsto rozválíme na obdélník o rozměrech asi 40 x 30 cm. Plochu poklademe nádivkou připravenou z jemně pomletých ořechů, 100 g medu, rumu a mleté skořice. Volné necháme jen asi 2 cm okraje.
-
Poté zavineme z jedné strany tak, abychom získali váleček o délce 30 cm. Ten stočíme do šneka a vložíme do malé kulaté formy vyložené pečicím papírem (ale můžeme dát i na plech). Necháme 30 minut dokynout. Nakynutého šneka potom potřeme žloutkem smíchaným s kapkou vody a posypeme plátky mandlí.
-
Pečeme 10 minut při 200 °C a 35 minut při 180 °C. Vychladlý mazanec můžeme pocukrovat. Krájíme na trojúhelníky jako dort, aby vynikla spirálovitá kresba na průřezu.