Ingredience
- 5 středních jablka
- 1 těsto listové
- 1 hrst rozinky
- 1 vejce
- trochu mouka hladká na vyválení těsta
- strouhanka na podsypání
- 1 hrst ořechy vlašské
- skořice a cukr podle chuti
- vykrajovátka s motivem zvířat
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Jablka nastrouháme na hrubším struhadle. Na pomoučěném vále rozdělíme listové těsto na dvě poloviny (vzniknou dvě nohy štrúdlu).
-
Půlku těsta rozválíme do obdélníku, potřeme rozmíchaným vajíčkem a posypeme strouhankou.
-
Střed těsta rovnoměrně poklademe jablky (může být i jakékoli jiné ovoce).
-
V průběhu přípravy vykrojíme v rozích rozváleného těsta (zde se bude těsto překládat, proto nevadí, když bude část těsta chybět) pomocí formiček zvířátka, která si dáme prozatím stranou.
-
Na jablka poklademe podle chuti hrozinky a jádra vlašských ořechů. Nakonec zasypeme cukrem se skořicí.
-
Štrúdl zabalíme a celý ho potřeme rozmíchaným vajíčkem. Přilepíme vykrojená zvířátka, která také přetřeme vajíčkem, a špetkou cukru se skořicí je ozdobíme.
-
Pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem při 170–180 °C asi 20 minut.