Moc nám chutnal s bramborovou kaší a okurkovým salátem.
Zdena Mašková, Rožnov pod Radhoštěm
Ingredience
- 1 cibule
- 2 lžíce oleje
- 400 g mletého vepřového masa
- 50 ml bílého vína
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžičky oregana
- trocha sladké mleté papriky
- podle potřeby sůl
- trocha mletého pepře
- 1 vejce
- 3 lžíce strouhanky
- 1 stroužek česneku
- 40 g najemno nastrouhaného sýra
- 400 g listového těsta
- 4–5 plátků anglické slaniny
- 1 žloutek
- 1 lžíce vody
- 1 lžíce sezamového semínk
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
1. Cibuli nasekáme a zpěníme na oleji. Přidáme vepřové maso, které opékáme, až se začne drobit. Zalijeme jej vínem, které za častého míchání necháme odpařit. Pak přidáme protlak, ochutíme oreganem, paprikou, solí, pepřem a pod poklicí dusíme asi 15 minut. Směs necháme vychladnout.
-
2. Pak maso rozmixujeme tyčovým mixérem. Vmícháme vejce, strouhanku, utřený česnek a sýr. Vyválíme těsto a středem v pruhu vyložíme slaninou. Z připravené masové hmoty vytvoříme šišku, kterou položíme na pruh slaniny.
-
3. Těsto přeložíme přes sebe a potřeme žloutkem rozšlehaným s vodou. Posypeme sezamovými semínky. Při 200 °C zapékáme asi 7 minut, potom příkon snížíme na 180 °C a asi 15–20 minut dopečeme.