Tenhle způsob přípravy se mi osvědčil, jinak už je ani nedělám. A se zelím prostě nemají chybu.
Evelína Macharová, Holešov
Ingredience
- 400 g uzeného masa
- podle potřeby sůl
- 1,2 kg brambor
- 500 g hrubé mouky
- 2 vejce
- 2 cibule
- 150 g sádla
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
1. Uzené maso opláchneme, vložíme do vroucí osolené vody a povaříme. Po vychladnutí ho nakrájíme na malé kostičky.
-
2. Brambory opláchneme a uvaříme ve slupce doměkka. Po vychladnutí je oloupeme a najemno nastrouháme. Přidáme mouku, vejce a sůl. Zpracujeme těsto, které rozdělíme na 16 dílů. Z každého dílu vytvoříme kuličku, kterou zploštíme. Doprostřed každé placičky rozložíme uzené maso, okraje přehneme, stiskneme a nakonec vytvoříme kulatý knedlík. Hotové knedlíky postupně uvaříme v páře.
-
3. Příprava v páře zaručuje dokonalý výsledek, knedlíky se nemohou rozpadnout ani rozvařit. Postup je jednoduchý – do velkého hrnce vložíme dva pařáky nebo kovovou misku a na ni pařák. Přidáme vodu a přivedeme k varu. Jakmile je v hrnci dostatečné množství páry, vložíme část připravených knedlíků, přikryjeme pokličkou a vaříme asi 10–12 minut. Hotové knedlíky vyjmeme, dolijeme vodu, přivedeme k varu a postup opakujeme. Cibule oloupeme, nakrájíme na tenká kolečka a na sádle je dozlatova opečeme.
-
4. Na talíři jednotlivé porce omastíme sádlem, posypeme osmaženou cibulkou a podáváme s dušeným zelím.