Reklama
Peciválky zdravěji
Fotogalerie:

Peciválky zdravěji

Eva Mikysková

Třebíč
Oblíbený pokrm mého dětství, který mi často dělávala maminka.
Eva Mikysková, Třebíč

Ingredience

  • Těsto
  • 5 brambory vařené
  • 1 kg mouka polohrubá
  • 1 kostka droždí
  • 10 lžic mouka pšeničná celozrnná
  • 4 lžíce mouka sojová
  • 5 lžic cukr krupice
  • špetka sůl
  • 1 l mléko klasické nebo sojové
  • Posypání
  • cukr moučka nebo med
  • na potření olej
  • mák mletý

Doba přípravy

Počet porcí

10

Orientační cena

60 Kč

Postup přípravy

  1. Do mísy dáme kvasnice, cukr, trochu mouky a dva hrnky mléka. Promícháme.
  2. Přidáme ostatní suroviny, nakonec i důkladně rozmačkané ještě teplé brambory. Vše dobře propracujeme, můžeme i rukama. Tekutiny dáme tolik, aby vzniklo tužší těsto. Necháme vzejít.
  3. Po vykynutí dáme těsto na plochu posypanou hladkou moukou a rozválíme na velký plát. Malou skleničkou vypichujeme do těsta malá kolečka. Aby se sklenička nelepila, průběžně ji namáčíme do hladké mouky.
  4. Peciválky rovnáme na plech s pečicím papírem a dáváme do trouby. Pečeme do mírného zezlátnutí. Ničím nepotíráme.
  5. Hned po upečení ještě horké peciválky nasypeme do vroucí vody a necháme je asi 2 minuty povařit. Hlídáme je však stále, aby se nerozvařily. Jde jen o to, aby mírně změkly na povrchu, jinak by byly tuhé.
  6. Peciválky dáme do mísy, posypeme je umletým mákem a moučkovým cukrem. Pomastíme olejem a dobře promícháme.

    TIP: Peciválky můžeme také po uvaření smíchat se směsí mletého máku a povidel. Děláváme je většinou k obědu spolu s čočkovou polévkou nebo kyselkou.

Pošli recept! - Speciál - Levné recepty (24.3.2010)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Kuřecí nudličky v těstovinách

Kuřecí nudličky v těstovinách

Během naší dovolené jsem se naučil skvělé jídlo, které mám velmi rád a jehož ...
Škola vaření /11.01.13
Vepřová kýta plněná houbami

Vepřová kýta plněná houbami

Kořenitá vůně a chuť rozmarýnu se k podzimu nádherně hodí.

Marie ...

Škola vaření /11.10.16
Stehýnka na rajčatech

Stehýnka na rajčatech

Pro ještě lepší vůni posypej stehýnka tymiánem.

Radka Jirsová, Česká Lípa

Škola vaření /22.07.17
Čerti

Čerti

Tohle ‚‚vaření‘‘ je super zábava. Hotoví čerti krásně voní, můžeš si s nimi ...
Škola vaření /25.08.11
Berušky z mletého masa

Berušky z mletého masa

Jestli tvoje děti nemají rády papriku, vytvoř jiné zvířátko. Nebo panáčka. 
...
Škola vaření /28.12.10
Karí rýže s hovězím

Karí rýže s hovězím

Karí můžeš dát i víc, záleží na tvé chuti.

Gábina Svačinová (14 let), ...

Škola vaření /17.06.15
 

Nejnovější

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Keramické, nerezové, teflonové nebo z litiny. Pánví a pánviček je spousta druhů, ...
Všehochuť /02.04.20
Roláda s kopřivami

Roláda s kopřivami

Pavla Hrubá, Praha

Škola vaření /28.03.20
Čokoládové kraslice

Čokoládové kraslice

Lada Nováková, Svitavy

Všehochuť /28.03.20
Velikonoční ovečka

Velikonoční ovečka

Svěží chuť jara

Podle receptu Evy Šebestové z Uherského Brodu

Sladký život /28.03.20
Lahodný beránek

Lahodný beránek

Lucie Zubatá, Vnorovy

Sladký život /28.03.20
Králičí stehna s hráškovým pyré

Králičí stehna s hráškovým pyré

Skvělá kombinace chutí

Podle receptu Mileny Šímové ze Stříbra

Škola vaření /27.03.20
Piškotová lízátka

Piškotová lízátka

Hana Šátralová, Praha

Všehochuť /27.03.20
Slavnostní věnec

Slavnostní věnec

Ozdobí sváteční tabuli


Podle receptu Svatavy Hudcové z Mohelnice

Všehochuť /27.03.20
Ihned měkké perníčky

Ihned měkké perníčky

Jana Boháčová, Chudobín

Všehochuť /27.03.20
 
Reklama
Knedlíková kuchařka

Speciální vydání

Ať už využijete úrodu ze své zahrady nebo zavítáte někam na trh či do obchodu, určitě nepřijde jediný kousek ovoce nazmar. Přinášíme ti totiž recepty na sladké moučníky, nepečené dezerty a samozřejmě skvělé tipy na marmelády a kompoty. Je jen na vás, který vyzkoušíte, ale určitě ani u jednoho nešlápnete vedle. Dobrou chuť!

více
special

Pošli recept Extra speciál

Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Close icon

přejít na web

Odebírejte náš NEWSLETTER

Posli recept logo

Váš e-mail

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete, že jste se seznámili se Zásadami ochrany soukromí Burda International CZ s.r.o.

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.

zpět na hlavní stranu