Reklama
Peciválky zdravěji
Fotogalerie:

Peciválky zdravěji

Eva Mikysková

Třebíč
Oblíbený pokrm mého dětství, který mi často dělávala maminka.
Eva Mikysková, Třebíč

Ingredience

  • Těsto
  • 5 brambory vařené
  • 1 kg mouka polohrubá
  • 1 kostka droždí
  • 10 lžic mouka pšeničná celozrnná
  • 4 lžíce mouka sojová
  • 5 lžic cukr krupice
  • špetka sůl
  • 1 l mléko klasické nebo sojové
  • Posypání
  • cukr moučka nebo med
  • na potření olej
  • mák mletý

Doba přípravy

Počet porcí

10

Orientační cena

60 Kč

Postup přípravy

  1. Do mísy dáme kvasnice, cukr, trochu mouky a dva hrnky mléka. Promícháme.
  2. Přidáme ostatní suroviny, nakonec i důkladně rozmačkané ještě teplé brambory. Vše dobře propracujeme, můžeme i rukama. Tekutiny dáme tolik, aby vzniklo tužší těsto. Necháme vzejít.
  3. Po vykynutí dáme těsto na plochu posypanou hladkou moukou a rozválíme na velký plát. Malou skleničkou vypichujeme do těsta malá kolečka. Aby se sklenička nelepila, průběžně ji namáčíme do hladké mouky.
  4. Peciválky rovnáme na plech s pečicím papírem a dáváme do trouby. Pečeme do mírného zezlátnutí. Ničím nepotíráme.
  5. Hned po upečení ještě horké peciválky nasypeme do vroucí vody a necháme je asi 2 minuty povařit. Hlídáme je však stále, aby se nerozvařily. Jde jen o to, aby mírně změkly na povrchu, jinak by byly tuhé.
  6. Peciválky dáme do mísy, posypeme je umletým mákem a moučkovým cukrem. Pomastíme olejem a dobře promícháme.

    TIP: Peciválky můžeme také po uvaření smíchat se směsí mletého máku a povidel. Děláváme je většinou k obědu spolu s čočkovou polévkou nebo kyselkou.

Pošli recept! - Speciál - Levné recepty (24.3.2010)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Zapečené medailonky

Zapečené medailonky

Vaření je mým velkým koníčkem. Toto jídlo je fajn, protože při jeho přípravě ...
Škola vaření /03.08.15
Slaný koláč s vinnou klobásou

Slaný koláč s vinnou klobásou

Alena Nesvarová, Praha

Škola vaření /10.01.18
Námořnické maso

Námořnické maso

Po této lahůdce se u nás vždy zapráší.

Alena Jirková, Veselí nad Lužnicí

Škola vaření /19.09.16
Oškrabánky

Oškrabánky

Super dobrota pro malé i velké.
Kristýna Mozolová, Chrástka
Škola vaření /28.06.10
Jahodové knedlíky

Jahodové knedlíky

Sladké jahůdky mi chutnají nejvíc, ale tyhle výborné knedlíky se dají dělat i z ...
Škola vaření /01.09.13
Nádivkový beránek

Nádivkový beránek

Upečeno podle receptu

Květy Konrádové z Prahy

Škola vaření /26.03.18
 

Nejnovější

Ovesná kaše s brynzou

Ovesná kaše s brynzou

Jiřina Poláčková, Praha
Škola vaření /18.08.18
Tradiční škubánky

Tradiční škubánky

Vladimír Bruna, Praha

Škola vaření /18.08.18
Hruškové vafle

Hruškové vafle

Romana Rubášová, Klatovy

Vaříme express /18.08.18
Stehenní řízek s fazolkami

Stehenní řízek s fazolkami

Jitka Jirušová, Vodňany

Vaříme express /18.08.18
Košík s květinami

Košík s květinami

Podle receptu

Věry Matějíčkové z Plzně

Všehochuť /18.08.18
Slaný dort

Slaný dort

Nejen pro milovníky uzenin

Podle receptu Jiřiny Schneiderové z Vlašimi

Všehochuť /18.08.18
Brynzová pomazánka

Brynzová pomazánka

Podle receptu Aničky Maninské z Prahy

Všehochuť /18.08.18
Kuřecí křupánci s bramborovou kaší

Kuřecí křupánci s bramborovou kaší

Říká se jim také stripsy

Podle receptu Mirky Dorůstkové z Kladna

Vaříme express /17.08.18
Těstoviny orecchiette s kedlubnovými listy

Těstoviny orecchiette s kedlubnovými listy

Malá ‚‚ouška‘‘ po italsku

Italské slovo „orecchiette‘‘ je složeninou dvou ...

Všehochuť /17.08.18
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
PRD_08_Rajcata_cukety_a_papriky

Rajčata, cukety

Velmi často se setkáváme s názorem, že zelenina patří do salátů nebo jako obloha či příloha k masu. Tak to ale opravdu nemusí být! Můžeme si z ní připravit vydatný hlavní chod, masem ji naopak jen doplnit, ale dokonce se z ní dá upéct i chutný dezert. Nevěříte? Jen čtěte dál, vyzkoušejte lákavé recepty od našich čtenářů a přesvědčte se sami.

více
rychle_moucniky

Pošli recept Extra speciál Bylinky

Když jsem byla malá, bylinkový záhon na babiččině zahradě mi připadal jako malé voňavé království. Šťovík jsem si dávala místo žvýkačky, petržel nechyběla v žádné polévce, libečkem voněly vařené brambory, bez saturejky se neobešly luštěniny. Usínala jsem po meduňkovém čaji, osvěžila mě mátová limonáda. Kašel zaháněl bezinkový sirup, med z pampelišek pomáhal na rýmu. Žili jsme s bylinkami a užívali si je dosyta. Jsem ráda, že opět přišly do módy. Jsou totiž báječné, zkuste je taky!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama