Reklama
Peciválky zdravěji
Fotogalerie:

Peciválky zdravěji

Eva Mikysková

Třebíč
Oblíbený pokrm mého dětství, který mi často dělávala maminka.
Eva Mikysková, Třebíč

Ingredience

  • Těsto
  • 5 brambory vařené
  • 1 kg mouka polohrubá
  • 1 kostka droždí
  • 10 lžic mouka pšeničná celozrnná
  • 4 lžíce mouka sojová
  • 5 lžic cukr krupice
  • špetka sůl
  • 1 l mléko klasické nebo sojové
  • Posypání
  • cukr moučka nebo med
  • na potření olej
  • mák mletý

Doba přípravy

Počet porcí

10

Orientační cena

60 Kč

Postup přípravy

  1. Do mísy dáme kvasnice, cukr, trochu mouky a dva hrnky mléka. Promícháme.
  2. Přidáme ostatní suroviny, nakonec i důkladně rozmačkané ještě teplé brambory. Vše dobře propracujeme, můžeme i rukama. Tekutiny dáme tolik, aby vzniklo tužší těsto. Necháme vzejít.
  3. Po vykynutí dáme těsto na plochu posypanou hladkou moukou a rozválíme na velký plát. Malou skleničkou vypichujeme do těsta malá kolečka. Aby se sklenička nelepila, průběžně ji namáčíme do hladké mouky.
  4. Peciválky rovnáme na plech s pečicím papírem a dáváme do trouby. Pečeme do mírného zezlátnutí. Ničím nepotíráme.
  5. Hned po upečení ještě horké peciválky nasypeme do vroucí vody a necháme je asi 2 minuty povařit. Hlídáme je však stále, aby se nerozvařily. Jde jen o to, aby mírně změkly na povrchu, jinak by byly tuhé.
  6. Peciválky dáme do mísy, posypeme je umletým mákem a moučkovým cukrem. Pomastíme olejem a dobře promícháme.

    TIP: Peciválky můžeme také po uvaření smíchat se směsí mletého máku a povidel. Děláváme je většinou k obědu spolu s čočkovou polévkou nebo kyselkou.

Pošli recept! - Speciál - Levné recepty (24.3.2010)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Cuketa s mletým masem a lilkem

Cuketa s mletým masem a lilkem

Zapékaná jídla jsou u nás velice oblíbená. Balkánský sýr u této varianty ...
Škola vaření /06.09.16
Pastinákové donuty

Pastinákové donuty

Formu si zvol podle sebe, dají se udělat i muffiny.

Božena Kolářová, ...

Škola vaření /18.09.17
Hovězí guláš s houbami

Hovězí guláš s houbami

Můžeš přidat feferonku, bude lepší.

Veronika Poláčková, Mýto

Škola vaření /31.07.16
Krůtí guláš s plackami

Krůtí guláš s plackami

Placky jsou skvělé samy o sobě a jako příloha nabízejí další spoustu ...

Škola vaření /21.07.16
Rybí karbanátky

Rybí karbanátky

Syn ryby nejí, ale takhle je má rád.

Svetlana Kravchenko, Ostrava

Škola vaření /29.07.16
Štrúdl naslano

Štrúdl naslano

Závin můžeš jíst teplý nebo studený. A připravit ho zvládne opravdu každý.
...
Škola vaření /18.11.10
 

Nejnovější

Kremrole s jahodovým krémem

Kremrole s jahodovým krémem

Podle receptu Terezy Rybkové Tereza Rybková, redaktorkaKromě práce v časopise pro ...
Sladký život /01.05.18
Štěstíčkový dort

Štěstíčkový dort

Kateřina Pálinkášová, Karviná

Sladký život /26.04.18
Čokoládové nebe

Čokoládové nebe

Ludmila Prokůpková, Krnov

Sladký život /26.04.18
Pikantní omeleta

Pikantní omeleta

Tomáš Kudrna, Zlín

Vaříme express /25.04.18
Platýs na citronovém pepři

Platýs na citronovém pepři

Veronika Poláčková, Mýto

Vaříme express /25.04.18
Muffiny s nutellou

Muffiny s nutellou

Tereza Hliňáková, Praha

Sladký život /25.04.18
Dortík Raffaello

Dortík Raffaello

Romana Chwistková, Horní Suchá

Sladký život /25.04.18
Roláda z bílků

Roláda z bílků

Vendula Velasová, Lažany

Sladký život /25.04.18
Mrkvové placičky

Mrkvové placičky

Podle receptu

Hany Jiříčkové z Benešova

Za pár korun /24.04.18
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
special

Jahody

Už to všechno vypuklo. Květiny voní, zahrada plodí a ty nevíš, kam dřív skočit? Dáme ti radu. Nikam neskákej, najdi si chvilku a vychutnej si vše, co přelom jara a léta přináší. Ano, mluvíme hlavně o jahodách! Ať už upečeš dort, koláč nebo uvaříš sirup, nikdy nešlápneš vedle a připravíš sobě i své rodině opravdu sladké okamžiky.

více
rychle_moucniky

Pošli recept Extra speciál Bylinky

Když jsem byla malá, bylinkový záhon na babiččině zahradě mi připadal jako malé voňavé království. Šťovík jsem si dávala místo žvýkačky, petržel nechyběla v žádné polévce, libečkem voněly vařené brambory, bez saturejky se neobešly luštěniny. Usínala jsem po meduňkovém čaji, osvěžila mě mátová limonáda. Kašel zaháněl bezinkový sirup, med z pampelišek pomáhal na rýmu. Žili jsme s bylinkami a užívali si je dosyta. Jsem ráda, že opět přišly do módy. Jsou totiž báječné, zkuste je taky!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama