Reklama
Reklama
Peciválky zdravěji
Fotogalerie:

Peciválky zdravěji

Eva Mikysková

Třebíč
Oblíbený pokrm mého dětství, který mi často dělávala maminka.
Eva Mikysková, Třebíč

Ingredience

  • Těsto
  • 5 brambory vařené
  • 1 kg mouka polohrubá
  • 1 kostka droždí
  • 10 lžic mouka pšeničná celozrnná
  • 4 lžíce mouka sojová
  • 5 lžic cukr krupice
  • špetka sůl
  • 1 l mléko klasické nebo sojové
  • Posypání
  • cukr moučka nebo med
  • na potření olej
  • mák mletý

Doba přípravy

Počet porcí

10

Orientační cena

60 Kč

Postup přípravy

  1. Do mísy dáme kvasnice, cukr, trochu mouky a dva hrnky mléka. Promícháme.
  2. Přidáme ostatní suroviny, nakonec i důkladně rozmačkané ještě teplé brambory. Vše dobře propracujeme, můžeme i rukama. Tekutiny dáme tolik, aby vzniklo tužší těsto. Necháme vzejít.
  3. Po vykynutí dáme těsto na plochu posypanou hladkou moukou a rozválíme na velký plát. Malou skleničkou vypichujeme do těsta malá kolečka. Aby se sklenička nelepila, průběžně ji namáčíme do hladké mouky.
  4. Peciválky rovnáme na plech s pečicím papírem a dáváme do trouby. Pečeme do mírného zezlátnutí. Ničím nepotíráme.
  5. Hned po upečení ještě horké peciválky nasypeme do vroucí vody a necháme je asi 2 minuty povařit. Hlídáme je však stále, aby se nerozvařily. Jde jen o to, aby mírně změkly na povrchu, jinak by byly tuhé.
  6. Peciválky dáme do mísy, posypeme je umletým mákem a moučkovým cukrem. Pomastíme olejem a dobře promícháme.

    TIP: Peciválky můžeme také po uvaření smíchat se směsí mletého máku a povidel. Děláváme je většinou k obědu spolu s čočkovou polévkou nebo kyselkou.

Pošli recept! - Speciál - Levné recepty (24.3.2010)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Houbový štrúdl

Houbový štrúdl

Když se houby povaří, budou snáze stravitelné. Božena Peřinová, Luka nad Jihlavou
Škola vaření /15.09.16
Sýrovo-rybí špízek

Sýrovo-rybí špízek

Smažený pokrm není příliš zdravý, ale pokud jsou jeho součástí ryby a zelenina, ...

Škola vaření /23.02.12
Štrúdl naslano

Štrúdl naslano

Závin můžeš jíst teplý nebo studený. A připravit ho zvládne opravdu každý.
...
Škola vaření /18.11.10
Hovězí roláda s hlívou ústřičnou

Hovězí roláda s hlívou ústřičnou

Místo vývaru můžeme na podlití pečeně použít pivo.

Jana Kolochová, Plzeň

Škola vaření /27.10.16
Čokoládoví šnečci

Čokoládoví šnečci

Místo nutelly můžeš dát čokoládu.
Martina Prknová, Jemnice
Škola vaření /23.01.11
Mrkvovo-petrželová pomazánka

Mrkvovo-petrželová pomazánka

Rád pomáhám mamince v kuchyni. Pomazánku děláme často.
Petr Zupko, Havířov
...
Škola vaření /22.12.11
 

Nejnovější

Vajíčkovo-zeleninový salát

Vajíčkovo-zeleninový salát

Šárka Plchová, Újezd u Brna
Zdravě a chutně /26.03.19
Salátek s vejcem

Salátek s vejcem

Pavel Štrougal, Ústí nad Labem

Zdravě a chutně /26.03.19
Salát z naklíčené čočky

Salát z naklíčené čočky

Dalibor Marounek, Roudnice nad Labem

Zdravě a chutně /26.03.19
Bulgur s kedlubnou a fenyklem

Bulgur s kedlubnou a fenyklem

Podle receptu

Jiřiny Vodičkové z Říčan

Zdravě a chutně /26.03.19
Plněné telecí měšce

Plněné telecí měšce

Náplň můžeš měnit

Podle receptu Julie Sovové z Krnova

Všehochuť /26.03.19
Žloutkové řezy

Žloutkové řezy

Oblíbí si je všichni

Podle receptu Lídy Charvátové z Lipenců

Sladký život /26.03.19
Pomazánka z pečené mrkve

Pomazánka z pečené mrkve

Podle receptu

Adély Přibylové z Příbrami

Za pár korun /25.03.19
Krůtí rolka s vaječnou míchanicí

Krůtí rolka s vaječnou míchanicí

Podle receptu

Sylvie Protivanské z Prahy

Škola vaření /25.03.19
Jarní polévka

Jarní polévka

Vladimír Bruna, Praha

Vaříme express /25.03.19
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
PRD03_Velikonoce_Nocode

Velikonoce

Velikonoce jsou svátky jara, obrození a probouzející se přírody. Vše začíná růst i vonět a každý najednou cítí přísun nové energie. Aby nám vydržela co nejdéle, je ideální si dopřát něco dobrého k snědku. Co takhle linecké cukroví, králičí stehýnka nebo salátek s jatýrky? Ať už si dopřejete cokoliv, hlavně vám přejeme krásné prožití svátků!

více
special

Pošli recept Extra speciál To nejlepší z drůbeže

Na otázku, co by si daly k obědu, odpovídaly moje děti vždycky naprosto jednoznačně – pečené kuřátko. Později si oblíbily slepici na paprice a ve věku teenagerů jim nejvíc šmakovaly nudličky z krůtího masa v pikantní omáčce. Drůbež u nás vždycky vedla a myslím si, že naše rodina rozhodně není jediná. Právě proto je tu speciál plný vašich nejoblíbenějších drůbežích receptů.!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama