Ivana Černá, Praha
Ingredience
- 1 větší vepřové koleno
- 4 cibule
- podle chuti kořenová zelenina
- koření (pepř, nové koření, bobkový list)
- 8 stroužků česneku
- trocha kmínu
- Na potírání:
- 2 lžíce uzené papriky
- 1 lžíce oleje
- 2 stroužky česneku
- 150 ml piva
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Vepřové koleno očistíme, cibuli oloupeme a kořenovou zeleninu omyjeme. Do vroucí osolené vody vložíme pokrájenou zeleninu, 2 cibule a polévkové koření, přidáme očištěné vepřové koleno, 8 stroužků česneku a necháme předvařit doměkka (trvá to asi hodinu).
-
Předvařené koleno vyjmeme z nádoby a osušíme. Na kůži uděláme malé zářezy. Vložíme do pekáčku, posypeme kmínem, zbylou cibulí nasekanou na kousky a podlijeme vývarem smíchaným s pivem. Po celou dobu pečení koleno potíráme směsí z uzené papriky, oleje, trochy vývaru a česneku.
-
Pečeme při 180 °C a průběžně podléváme výpekem. Asi 20 minut před koncem přilijeme pivo a dál pečeme dozlatova.