Iva Papežová, Teplice
Ingredience
- 100 ml olivového oleje
- 2 cibule (bílá a červená)
- 3 stroužky česneku
- 1 mrkev
- 3 zelené papriky
- 1 menší lilek
- 1/2 dýně hokkaido
- 1 menší cuketa
- 1 menší pórek
- 3 rajčata
- trocha soli
- 3 lžíce drcených sušených hub
- bylinkové koření
- 1 lžíce čerstvě mletého pepře čtyř druhů
- 2 kajenské pepře (pálivá paprička)
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Zeleninu omyjeme, oloupeme a zbavíme semen (dýně, papriky a kajenský pepř) a pokrájíme na malé kousky.
-
V hluboké pánvi osmahneme na oleji najemno pokrájenou cibuli s česnekem, postupně přidáváme zeleninu od nejtvrdší po nejměkčí. Osolíme, dochutíme houbami, kořením, mletým pepřem a nadrobno pokrájenými papričkami kajenského pepře a necháme dělat asi 1–1,5 hodiny. Část doby dusíme pod pokličkou a poslední asi půlhodinu necháme již odklopené, aby se odpařila téměř všechna voda a směs pěkně zhoustla.
-
Hotové plníme do čistých skleniček, uzavřeme víčky a sterilujeme 25 minut při 90 °C. Necháme vychladnout.