Ovesná kaše naslano? Ano! A je naprosto báječná. Slibujeme, že si tuhle sytou letní snídani opravdu zamilujete. Hrášková ovesná kaše ovšem hravě obstojí i jako oběd či večeře.
Suroviny
Postup
V rendlíku přiveďte k varu vodu a osolte ji. Vsypte fazolky a povařte je cca 2 minuty (nebo podle svých představ o tom, jak moc mají být uvařené), pak je sceďte a propláchněte tekoucí studenou vodou, nechte okapat a přesuňte do misky.
Mezitím v rendlíku opět přiveďte k varu vodu, osolte, vsypte hrášek a vařte doměkka, trvá to 3–5 minut (viz Tipy & triky níže). Sceďte, propláchněte studenou vodou, nechte okapat. Pak hrášek rozmixujte s jarní cibulkou a 2–3 lžícemi olivového oleje dohladka, osolte a opepřete.
V pánvi na troše oleje opečte špekáčky, aby byly prohřáté a okraje zkřupavěly.
Mezitím do uvolněného rendlíku vsypte vločky, zalijte je 250 ml vody, osolte a přiveďte k varu. Vařte okolo 5 minut. Ke konci vaření vmíchejte hráškové pyré a prohřejte. Odstavte, dosolte a dopepřete podle chuti.
V pánvi uvolněné po špekáčcích opečte po dvou volská oka z křepelčích vajíček.
Kaši podávejte s fazolkami, špekáčky a osolenými a opepřenými sázenými vejci.
TIPY & TRIKY
- Když jsou zelené fazolky mladé a ve výstavní kondici, stačí je zbavit jenom konečků se stopkami. Pokud jde o to, jak dlouho je vařit, stojí tady proti sobě chuť a stravitelnost. Při krátkém spaření (pár minut) jsou fazolky křehké a svěží, při delším vaření (okolo 10 minut i více) zase stravitelnější. Záleží také na tom, jak vám víc chutnají.
- Doba vaření hrášku závisí na tom, zda byl čerstvý, či mražený, na velikosti a u čerstvého také na stupni zralosti. Čím je zralejší, a tím i méně šťavnatý a blížící se hrachu, tím déle ho vařte, nejen proto, aby změkl, ale také abyste se vyhnuli trávicím obtížím. Obecně se dá říct, že na vaření je lepší kupovat mražený hrášek a příliš zralý čerstvý hrášek také zachrání jedině vaření.