Jarmila Rýdlová, Studénka
Ingredience
- 250 ml vlažného mléka
- 30 g droždí
- 1 plná lžíce cukru
- 500 g hladké mouky
- 1 vejce
- 100 g rozpuštěné hery
- sůl
- 110 g nivy
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Z části vlažného mléka, droždí a cukru připravíme kvásek. Do mísy nasypeme 400 g mouky, do ní uděláme důlek, do kterého vlijeme vykynuté droždí. Přidáme vejce, rozpuštěnou heru, zbytek mléka a sůl. Dbáme na to, aby hera a mléko nebyly příliš horké, protože vysoká teplota by uškodila kvasnicím a těsto by nenakynulo. Suroviny trochu promícháme a přidáme nastrouhanou nivu, případně těsto ještě podle chuti dosolíme.
-
Rukama propracujeme těsto. Podle potřeby postupně přidáme zbytek mouky. Pokud se těsto lepí, přikápneme trochu oleje (např. olivového). Mísu přikryjeme utěrkou a těsto necháme v teple vykynout.
-
Těsto rozdělíme na čtyři díly. Každý vyválíme do tvaru obdélníku či čtverce a nožem nebo ozdobným rádýlkem rozřežeme na podélné pruhy o šířce asi 1 cm. Vzniklé pruhy nakrájíme příčně (vzdálenost mezi těmito řezy určuje výslednou délku pečiva). Pak je přeneseme na plech vyložený pečicím papírem a necháme chvíli nakynout.
-
Pečeme v troubě při 160 °C 30–45 minut. Délka pečení záleží na tom, zdali máme raději světlejší, nebo tmavší odstín. Tmavší proužky jsou vysušenější a křupavější. Chutnají výborně čerstvé, ale vydrží i déle než týden.