Reklama
Nivové pečivo
Fotogalerie:

Nivové pečivo

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Jarmila Rýdlová, Studénka

Ingredience

  • 250 ml vlažného mléka
  • 30 g droždí
  • 1 plná lžíce cukru
  • 500 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 100 g rozpuštěné hery
  • sůl
  • 110 g nivy

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

50 Kč

Postup přípravy

  1. Z části vlažného mléka, droždí a cukru připravíme kvásek. Do mísy nasypeme 400 g mouky, do ní uděláme důlek, do kterého vlijeme vykynuté droždí. Přidáme vejce, rozpuštěnou heru, zbytek mléka a sůl. Dbáme na to, aby hera a mléko nebyly příliš horké, protože vysoká teplota by uškodila kvasnicím a těsto by nenakynulo. Suroviny trochu promícháme a přidáme nastrouhanou nivu, případně těsto ještě podle chuti dosolíme.

  2. Rukama propracujeme těsto. Podle potřeby postupně přidáme zbytek mouky. Pokud se těsto lepí, přikápneme trochu oleje (např. olivového). Mísu přikryjeme utěrkou a těsto necháme v teple vykynout.

  3. Těsto rozdělíme na čtyři díly. Každý vyválíme do tvaru obdélníku či čtverce a nožem nebo ozdobným rádýlkem rozřežeme na podélné pruhy o šířce asi 1 cm. Vzniklé pruhy nakrájíme příčně (vzdálenost mezi těmito řezy určuje výslednou délku pečiva). Pak je přeneseme na plech vyložený pečicím papírem a necháme chvíli nakynout.

  4. Pečeme v troubě při 160 °C 30–45 minut. Délka pečení záleží na tom, zdali máme raději světlejší, nebo tmavší odstín. Tmavší proužky jsou vysušenější a křupavější. Chutnají výborně čerstvé, ale vydrží i déle než týden.

Pošli recept! 5/2017 (20.4.2017)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Samovo kuřátko

Samovo kuřátko

Opravdová mňamka pro kluky i holky. Samuel Kardaus, Smržovka
Škola vaření /06.05.16
Maminčin chlebíček

Maminčin chlebíček

Když je čas, upeču ho k nedělní snídani.

Jana Dlasková, Hodonín

Škola vaření /19.07.17
Domácí pivní rohlíky

Domácí pivní rohlíky

Vždycky je dělám z dvojité dávky, jedna naší hladové rodině nikdy nestačí.

Daniela...

Škola vaření /11.10.16
Bramborové šišky s mákem

Bramborové šišky s mákem

Doma je mají rády hlavně děti.
Martina Šaplachtová, Olomouc
Škola vaření /26.04.10
Kuřecí roláda s meruňkami a kuskusem

Kuřecí roláda s meruňkami a kuskusem

Upečeno podle receptu

Moniky Kapalové z Rokytnice nad Jizerou

Škola vaření /12.02.18
Rybí karbanátky s batátovým pyré

Rybí karbanátky s batátovým pyré

Ryby můžeš prostě jen upéct a podávat s rozmačkanými batáty. Také to nemá ...

Škola vaření /28.09.16
 

Nejnovější

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Keramické, nerezové, teflonové nebo z litiny. Pánví a pánviček je spousta druhů, ...
Všehochuť /02.04.20
Roláda s kopřivami

Roláda s kopřivami

Pavla Hrubá, Praha

Škola vaření /28.03.20
Čokoládové kraslice

Čokoládové kraslice

Lada Nováková, Svitavy

Všehochuť /28.03.20
Velikonoční ovečka

Velikonoční ovečka

Svěží chuť jara

Podle receptu Evy Šebestové z Uherského Brodu

Sladký život /28.03.20
Lahodný beránek

Lahodný beránek

Lucie Zubatá, Vnorovy

Sladký život /28.03.20
Králičí stehna s hráškovým pyré

Králičí stehna s hráškovým pyré

Skvělá kombinace chutí

Podle receptu Mileny Šímové ze Stříbra

Škola vaření /27.03.20
Piškotová lízátka

Piškotová lízátka

Hana Šátralová, Praha

Všehochuť /27.03.20
Slavnostní věnec

Slavnostní věnec

Ozdobí sváteční tabuli


Podle receptu Svatavy Hudcové z Mohelnice

Všehochuť /27.03.20
Ihned měkké perníčky

Ihned měkké perníčky

Jana Boháčová, Chudobín

Všehochuť /27.03.20
 
Reklama
Knedlíková kuchařka

Speciální vydání

Ať už využijete úrodu ze své zahrady nebo zavítáte někam na trh či do obchodu, určitě nepřijde jediný kousek ovoce nazmar. Přinášíme ti totiž recepty na sladké moučníky, nepečené dezerty a samozřejmě skvělé tipy na marmelády a kompoty. Je jen na vás, který vyzkoušíte, ale určitě ani u jednoho nešlápnete vedle. Dobrou chuť!

více
special

Pošli recept Extra speciál

Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Close icon

přejít na web

Odebírejte náš NEWSLETTER

Posli recept logo

Váš e-mail

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete, že jste se seznámili se Zásadami ochrany soukromí Burda International CZ s.r.o.

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.

zpět na hlavní stranu