Je lehká, ke kávě prostě báječná. Mimo jahodovou sezonu můžeš zkusit i jiný krém, třeba kakaový nebo kávový.
Lenka Prachařová, Příbram
Ingredience
- 4 vejce
- 160 g polohrubé mouky
- 1/2 kypřicího prášku
- na plech tuk a mouka
- Na krém:
- 200 g jahod
- 60 g cukru moučky
- 250 g krémového sýra (Philadelphia nebo Buko)
- 200 g smetany ke šlehání
- 20 g mandlových plátků
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
1. Žloutky utřeme s cukrem do pěny, z bílků vyšleháme tuhý sníh. Ke žloutkům přidáme mouku smíchanou s kypřicím práškem a nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků.
-
2. Na plech si připravíme pečicí papír, který pomažeme máslem a lehce posypeme moukou. Těsto vylijeme na pečicí papír a rozetřeme na asi centimetrovou vrstvu. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C přibližně 5–7 minut, dokud lehce nezezlátne.
-
3. Upečené těsto necháme trochu vychladnout a ještě teplé zarolujeme i s pečicím papírem do rolády. Necháme úplně vychladnout a mezitím si připravíme krém.
-
4. V misce rozmačkáme jahody se lžící cukru a necháme pustit šťávu. Sýr utřeme se zbytkem cukru, smetanu vyšleháme dotuha. Z jahod odlijeme šťávu, do krému použijeme jen dřeň. Tu smícháme se sýrem a šlehačkou.
-
5. Roládu rozbalíme, potřeme 2/3 krému a znovu zarolujeme, už bez papíru. Celý povrch rolády potřeme zbytkem krému a posypeme mandlovými plátky. Necháme asi 1 hodinu vychladit.