Pracné, ale velmi chutné.
Iveta Müllerová, Březina
Ingredience
- 500 g hladká mouka
- 340 g máslo
- 100 g cukr krystal
- dle chuti sůl
- 300 ml vlažné mléko
- 1 vajíčko
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Připravíme si kvásek z kvasnic, cukru a poloviny množství teplého mléka. Necháme přibližně 20 minut odstát na teplém místě.
-
Než kvásek vykvasí, tak si připravíme máslo, které nakrájíme na tenké plátky a pokládáme je na potravinářskou fólii vedle sebe do tvaru obdélníku. Takto položené máslo přikryjeme potravinářskou fólií a válečkem rozválíme do jednoho kusu. Necháme vychladit.
-
Do mísy prosejeme mouku, osolíme, uprostřed uděláme důlek, do kterého nalijeme kvásek a necháme ještě chvíli nakynout. Poté začneme těsto vymíchávat dohladka. Necháme nakynout do celkové výšky mísy.
-
Těsto začneme rozvalovat na vále do velikosti obdélníku a máslo umístíme doprostřed tohoto obdélníku. Přehneme přes něj nejprve jednu stranu délky těsta a následně druhou. Těsto si položíme tak, abychom měli přeskládané vrstvy těsta směrem k sobě, a opět rozválíme na obdélník.
-
Těsto dáme opět do fólie a dáme do ledničky na cca 25 minut. Celý postup opakujeme ještě 2x a nakonec necháme těsto v lednici přes noc.
-
Těsto rozkrojíme na tři díly a rozválíme na dlouhý obdélník - ne moc tlustý. V průběhu těsto podsypáváme moukou. Obdélník rozkrájíme na trojúhelníky.
-
Ty následně smotáme od nejširší strany ke špičce a dáváme na plech. Potřeme rozkvedlaným vajíčkem a pečeme na 190 °C asi 15 minut.