Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Laskonky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.7/5 Počet hodnocení: 41
Do dvou hodin Pro zkušené 40 ks

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 13649 kcal
Bílkoviny 170 g
Sacharidy 1251 g
Tuky 892 g
Vláknina 61 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Královský kousek! Laskonky patří mezi klasiku našich cukráren. Lehké a křehké sněhové těsto je naplněné lahodným krémem s griliášem. Nostalgickou vzpomínku na dětství můžete oživit i u vás doma. Recept na kokosové laskonky podle receptu cukráře Vladímíra Krofty vás k zaručenému úspěchu dovede pěkně krok po kroku.

Suroviny

bílek 210 g
asi z 6 vajec
krystalový cukr 450 g
z toho oddělte 225 g na rozvar
Na krém
mléko 500 ml
plnotučné
škrob 75 g
kukuřičný nebo pudingový prášek s neutrální příchuti, např. smetanový nebo vanilkový
krystalový cukr 100 g
máslo 500 g
Na griliáš
krystalový cukr 400 g
lískové oříšky 200 g
Na ozdobu
nebo čokoládová poleva

Postup

1

Nejdříve připravte griliáš. Oříšky rozložte na plech a 8–10 minut je pražte v troubě při 180 °C – hlídejte, aby se nespálily.

2

Po vychladnutí oříšky promněte v dlaních, válejte v utěrce nebo na sítu, až se slupky uvolní. Čisté opražené oříšky mají báječnou chuť a jsou jednou z výchozích cukrářských surovin.

3

Do kotlíku nebo kastrůlku vsypte cukr, přidejte lžíci másla a na mírném plameni nechte bez míchání rozpouštět, až se začne tvořit karamel; trvá to 4–5 minut.

4

Až bude karamel hustý, ale ještě trochu tekutý, vsypte k němu očištěné pražené oříšky a promíchejte.

5

Pražte ještě chvíli, až směs získá výraznou, tmavě zlatou barvu, oříšky se stejnoměrně obalí karamelem a hmota ještě trochu zhoustne. V této fázi už můžeme mluvit o griliáši. Kromě oříšků se připravuje také z mandlí. Nejčastěji se používá rozdrcený nebo namletý do krémů, náplní či jako sypání.

6

Hmotu z kastrůlku vylijte na silikonovou podložku nebo pečicí papír. Oříšky silikonovou stěrkou rychle rozprostřete do jedné vrstvy. Griliáš rychle ztvrdne a zkřehne.

7

Po vychladnutí griliáš umelte či rozdrťte na hrubší nebo jemnější směs.

8

Připravte sněhové skořápky s kokosem. Nejříve svařte cukrový rozvar. 225 g krystalového cukru a 125 ml vody dejte do kastrůlku a na středním ohni svařujte asi 10 minut, nemíchejte. Správně svařený cukr poznáte tak, že když do horkého rozvaru ponoříte drátěné očko, při fouknutí z něj odlétají cukrové bublinky. Rozvar by měl dosahovat teploty 118–121 °C. 

9

Ve zcela čisté, případně citronem vytřené nádobě robota šlehejte bílky s krystalovým cukrem a pak zašlehejte i cukrový rozvar. Šlehejte, až směs zcela vychladne, 10–15 minut.

10

Do sněhu přimíchejte kokos smíchaný s moučkovým cukrem. Troubu předehřejte na 200 ºC.

11

Na plech vyložený pečicím papírem nebo na silikonovou podložkou položte šablonu (seženete v prodejnách a e-shopech s potřebami pro cukráře) a špachtlí pečlivě rozetřete sněhovou hmotu. Šablonu sejměte.

12

Zhruba 30 vteřin laskonky prudčeji zapečte. Pak snižte teplotu na 80 ºC a dosušujte 30–40 minut, aby zpevnily.

13

Usušené a vychladlé laskonky sejměte z papíru.

14

Teď připravte krém do laskonek. Trochu mléka promíchejte se škrobem nebo pudinkovým práškem.

15

Zbylé mléko svařte s cukrem, přidejte rozmíchaný prášek, nechte přejít varem, stáhněte z ohně a vmíchejte žloutky.

16

Až směs trochu vychladne, zašlehejte do ní kousky másla a pak i drcený griliáš. Výsledkem bude zaručeně nejlepší krém na laskonky.

17

Tímto krémem spojujte vždy dvě laskonky k sobě. Ozdobte polevou či čokoládou.

NĚCO NAVÍC

  • Profesionální pomůcky a formy pro cukráře, jako je například šablona na laskonky, seženete v prodejnách a e-shopech s potřebami pro cukráře. Můžete si také nakreslit obrysy laskonek tužkou na rub pečicího papíru a hmotu do nich rozetřít lžicí nebo nastříkat pomocí cukrářského sáčku.
  • Cukrový rozvar zvyšuje soudržnost krémů a sněhových těst. Jde vlastně o první stupeň rozvařování cukru.
  • Máslový karamel na griliáš je na rozdíl od rozvaru zcela bez vody. Máslo způsobí, že je směs hladší.
  • Ozdoby stačí jednoduché. Obvykle se jen používají ‚cákance‘ čokoládové polevy. Vladimír Krofta rád používá hoblihy naškrábené nožem či škrabkou anebo čokoládu rozetře na bublinkovou fólii nebo podložku s hrubší strukturou a po ztuhnutí čokoládu naláme.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/6

Komentáře

13.02.2008 08:08
Recept se nachází v č.6/07, str.68
08.02.2008 22:45
At koukam jak koukam, tak ramecek s pripravou cukroveho rozvaru nevidim, a ani tip sefkuchare na to jak udelat laskonky.
14.02.2008 23:31
nehledejte rámeček na rozvar, ale pod bodem 7 pracovního postupu máte napsánou jak na cukrový rozvar a je tam i tip na to jak udělat laskonky

Apetit magazín

AD
Velikonoce z porcelánu

Velikonoce z porcelánu

Jaro je již od nepaměti symbolem obnovy, nových začátků, probouzející se přírody. Přináší naději a víru v nové cykly, symbolizuje zrození. Den jarní rovnodennosti symbolicky znamená vítězství světla nad temnotou. Nejvýznamnějšími...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč