Upečeno podle receptu
Moniky Kapalové z Rokytnice nad Jizerou
Ingredience
- 100 g kuskusu
- 180 ml kuřecího vývaru
- 100 g sekaných mandlí
- 1 větší cibule
- 50 g másla
- 100 g sušených meruněk
- 1 hrst čerstvé petrželky
- dle potřeby sůl a pepř
- šťáva z 1 citronu
- 1 vejce
- 4 kuřecí prsa
- 150 g anglické slaniny
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Kuskus vysypeme do větší mísy, zalijeme horkým kuřecím vývarem, lehce promícháme a přiklopíme. Několik minut necháme vstřebávat tekutinu. Plátky mandlí nasucho opražíme na pánvi. Cibuli nakrájíme najemno a doměkka osmahneme na másle. Meruňky nakrájíme na malé kousky, petrželku nasekáme. Cibuli, mandle, meruňky a petrželku zamícháme do kuskusu. Osolíme a dochutíme citronovou šťávou. Do vychladlé směsi přimícháme vejce.
-
Formu na srnčí hřbet vyložíme plátky slaniny tak, aby přesahovaly přes okraj. Prsa očistíme a podélně rozřízneme na větší pláty. Na slaninu položíme nasolené a opepřené kuřecí plátky tak, aby také přesahovaly přes formu. Připraveným kuskusem vyplníme formu a přikryjeme přesahujícím masem a slaninou. Pokud nemáme formu na srnčí hřbet, maso zavineme do rolády a převážeme provázkem. Pečeme 1 hodinu v troubě rozpálené na 190 °C.