Placky jsou skvělé samy o sobě a jako příloha nabízejí další spoustu báječných možností.
Kateřina Prokopová, Pardubice
Ingredience
- Guláš:
- 700 g krůtího masa na guláš
- 3 lžíce oleje
- 1–2 cibule
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- špetka pálivé mleté papriky
- 1 lžíce hladké mouky
- 600 ml drůbežího vývaru
- podle potřeby sůl
- podle chuti pepř
- 2 stroužky česneku
- 1 zelená paprika
- Placky:
- 600 g brambor uvařených ve slupce
- 1 vejce
- trocha soli
- podle potřeby polohrubá mouka
- na smažení olej
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
1. Maso omyjeme a nakrájíme na kostky. Na rozpáleném oleji maso zprudka osmahneme, přidáme nadrobno pokrájenou cibuli, chvilku orestujeme, zaprášíme mletou paprikou, hladkou moukou a zalijeme vývarem. Přidáme sůl a trochu pepře. Za občasného míchání dusíme pod pokličkou 30 minut doměkka.
-
2. Nakonec ještě dochutíme drceným česnekem a přidáme na proužky pokrájenou zelenou papriku. Necháme přejít varem.
-
3. Brambory uvařené ve slupce oloupeme, jemně nastrouháme, přidáme celé vejce, sůl podle chuti, polohrubou mouku a vše zpracujeme na těsto, které rozválíme na placku o tloušťce asi 5–6 mm. Z placky pak vykrajujeme kolečka. Ta smažíme z obou stran v dostatečném množství oleje. Podáváme s gulášem.