Klidně se dá podávat třeba místo chlebíčků.
Luděk Zatloukal, Vsetín
Ingredience
- 200 g uzeného masa
- 3 stroužky česneku
- 2 hrsti hladkolisté petržele
- 500 ml mléka
- dle chuti sůl
- 60 g krupice
- 4 vejce
- na vymazání zapékací misky máslo
- dle potřeby mák
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Uzené maso uvaříme doměkka a nakrájíme na kostičky. Česnek oloupeme a utřeme, petrželku nasekáme na menší kousky.
-
Mléko přivedeme k varu, osolíme, zavaříme do něj za stálého míchání krupičku a vše svaříme na hustší kaši. Směs necháme lehce vychladnout a vmícháme do ní celá vejce, pokrájené maso, nasekanou petržel a utřený česnek.
-
Vše dobře promícháme a podle chuti můžeme dosolit. Směs přesuneme do zapékací formy vymazané máslem.
-
Nádivku vydatně posypeme mákem a pečeme asi 50 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Hotovou nádivku podáváme k různě upečenému masu nebo jen tak samotnou, například s čerstvou zeleninou.
Tip redakce
Potravinářský modrý a šedý mák se prodává nemletý nebo mletý. Má ale tendenci žluknout a hořknout, a proto je lepší kupovat nemletý a umlít ho až těsně před samotným použitím. Na sušenky, vdolky a další sladké pečivo je lepší mák bílý.