Zdeňka Kroupová, Ostrava
Ingredience
- 6 stroužků česneku
- 600 g kapra
- dle chuti drcený kmín, sůl a pepř
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžička sladké papriky
- 200 g anglické slaniny
- 1 velká cibule
- 100 g másla
- dle potřeby olej
- 600 g brambor
- 100 g másla
- 150 ml 30% smetany
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Česnek si rozdělíme na dvě poloviny. Jednu část prolisujeme a druhou nakrájíme na plátky. Filety z kapra nakrájíme na pruhy a potřeme prolisovaným česnekem. Nasolíme, opepříme, okořeníme drceným kmínem a necháme uležet do druhého dne v ledničce. Hladkou mouku smícháme s mletou paprikou.
-
V této směsi kapra obalíme a přebytečnou mouku oklepeme. Zabalíme do plátků slaniny. Cibuli nakrájíme na kolečka a dáme i s plátky česneku na dno pekáčku. Na to položíme kapra. Vše přelijeme rozpuštěným máslem s olejem. Kombinací másla a oleje zabráníme přepalování tuku. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 ˚C asi 25–30 minut. Servírujeme se šťouchanými máslovými brambory.
-
Brambory překrájíme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Pak je scedíme, přidáme máslo i smetanu a rozšťoucháme.