Reklama
Jidáše
Fotogalerie:
 

Jidáše

Redakce Pošli recept.cz
Redakce Pošli recept.cz
Praha

Říká se, že před nemocemi člověka ochrání velikonoční jidáš. Má tvarem připomínat zavinutý provaz, na kterém se Jidáš oběsil poté, co zradil Ježíše a zapříčinil jeho zatčení, soud a smrt.

Leona Vaculková, 12 let, Olomouc

Ingredience

  • 125 ml vlažné plnotučné mléko
  • 500 g polohrubá mouka
  • 50 g cukr krupice
  • 15 g droždí
  • 60 g máslo
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • 1 vejce na potření
  • trocha medu

Doba přípravy

Počet porcí

20

Orientační cena

60 Kč

Postup přípravy

  1. krok1 Vlažné mléko, lžičku mouky, lžičku cukru a droždí smícháme a připravíme kvásek, který necháme vzejít na teplém místě.
  2. krok2

    Mezitím prosejeme mouku, přidáme cukr, špetku soli a máslo předem utřené se žloutkem. Přidáme kvásek a vypracujeme těsto, nesmí se lepit na stěny mísy. Podle potřeby těsto můžeme zahustit moukou nebo zředit vlažným mlékem. Vymíchané těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě zhruba hodinu kynout.

  3. krok3

    Z připraveného těsta děláme různé tvary a klademe je na plech vyložený pečicím papírem. Pak je necháme asi 10–15 minut odležet v teple, ještě nabudou. Těsně před pečením je potřeme rozšlehaným vajíčkem. Plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 175 °C asi 25 minut.

  4. krok4

    Horké jidáše natřeme medem, který jsme rozpustili ve vodní lázni či v mikrovlnce.

Pošli recept! 3/2012 (19.3.2012)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Želatinový dort

Želatinový dort

Není těžký a výsledek je super. Nikola Koubková, 10 let, Dolní Libchavy
Škola vaření /27.12.11
Vepřová roláda

Vepřová roláda

Gabriela Mlynářová, Pardubice

Škola vaření /25.02.18
Hamburger v kabátku

Hamburger v kabátku

Můžeš přidat kečup a hořčici.

Hana Veselá, Žirovnice

Škola vaření /25.07.16
Čokoládoví šnečci

Čokoládoví šnečci

Místo nutelly můžeš dát čokoládu.
Martina Prknová, Jemnice
Škola vaření /23.01.11
Irský nepečený dort

Irský nepečený dort

Je mi teprve 6 let, ale s mamčinou pomocí zvládnu tuhle krásnou dobrůtku a mohu ji ...
Škola vaření /30.01.11
Domácí tiramisu

Domácí tiramisu

Připravuji ho moc ráda společně se synem.
Jindra Čechová, Rakovník
Škola vaření /27.01.09
 

Nejnovější

Švestkové knedlíky

Švestkové knedlíky

Tomáš Mika, Brno
Škola vaření /19.08.18
Rychlá kuřecí bábovka

Rychlá kuřecí bábovka

Veronika Miková, Žďár nad Sázavou

Vaříme express /19.08.18
Smažené rybí karbanátky

Smažené rybí karbanátky

Dalibor Marounek, Roudnice nad Labem

Vaříme express /19.08.18
Kuřecí kousky s pórkem a kukuřicí

Kuřecí kousky s pórkem a kukuřicí

Zkus také s rýží

Kateřina Levá, Klatovy

Vaříme express /19.08.18
Lívance z červené řepy

Lívance z červené řepy

Dietní a chutné mlsání

Lucie Borbélyová, Tvrdošovce


Zdravě a chutně /19.08.18
Lahodné smoothie

Lahodné smoothie

Monika Rážová, Ostrava

Zdravě a chutně /19.08.18
Bramborová pochoutka

Bramborová pochoutka

Šárka Ouvová, Praha

Všehochuť /19.08.18
Ovesná kaše s brynzou

Ovesná kaše s brynzou

Jiřina Poláčková, Praha

Škola vaření /18.08.18
Tradiční škubánky

Tradiční škubánky

Vladimír Bruna, Praha

Škola vaření /18.08.18
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
PRD_08_Rajcata_cukety_a_papriky

Rajčata, cukety

Velmi často se setkáváme s názorem, že zelenina patří do salátů nebo jako obloha či příloha k masu. Tak to ale opravdu nemusí být! Můžeme si z ní připravit vydatný hlavní chod, masem ji naopak jen doplnit, ale dokonce se z ní dá upéct i chutný dezert. Nevěříte? Jen čtěte dál, vyzkoušejte lákavé recepty od našich čtenářů a přesvědčte se sami.

více
rychle_moucniky

Pošli recept Extra speciál Bylinky

Když jsem byla malá, bylinkový záhon na babiččině zahradě mi připadal jako malé voňavé království. Šťovík jsem si dávala místo žvýkačky, petržel nechyběla v žádné polévce, libečkem voněly vařené brambory, bez saturejky se neobešly luštěniny. Usínala jsem po meduňkovém čaji, osvěžila mě mátová limonáda. Kašel zaháněl bezinkový sirup, med z pampelišek pomáhal na rýmu. Žili jsme s bylinkami a užívali si je dosyta. Jsem ráda, že opět přišly do módy. Jsou totiž báječné, zkuste je taky!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama