Reklama
Jidáše
Fotogalerie:
 

Jidáše

Redakce Pošli recept.cz
Redakce Pošli recept.cz
Praha

Říká se, že před nemocemi člověka ochrání velikonoční jidáš. Má tvarem připomínat zavinutý provaz, na kterém se Jidáš oběsil poté, co zradil Ježíše a zapříčinil jeho zatčení, soud a smrt.

Leona Vaculková, 12 let, Olomouc

Ingredience

  • 125 ml vlažné plnotučné mléko
  • 500 g polohrubá mouka
  • 50 g cukr krupice
  • 15 g droždí
  • 60 g máslo
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • 1 vejce na potření
  • trocha medu

Doba přípravy

Počet porcí

20

Orientační cena

60 Kč

Postup přípravy

  1. krok1 Vlažné mléko, lžičku mouky, lžičku cukru a droždí smícháme a připravíme kvásek, který necháme vzejít na teplém místě.
  2. krok2

    Mezitím prosejeme mouku, přidáme cukr, špetku soli a máslo předem utřené se žloutkem. Přidáme kvásek a vypracujeme těsto, nesmí se lepit na stěny mísy. Podle potřeby těsto můžeme zahustit moukou nebo zředit vlažným mlékem. Vymíchané těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě zhruba hodinu kynout.

  3. krok3

    Z připraveného těsta děláme různé tvary a klademe je na plech vyložený pečicím papírem. Pak je necháme asi 10–15 minut odležet v teple, ještě nabudou. Těsně před pečením je potřeme rozšlehaným vajíčkem. Plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 175 °C asi 25 minut.

  4. krok4

    Horké jidáše natřeme medem, který jsme rozpustili ve vodní lázni či v mikrovlnce.

Pošli recept! 3/2012 (19.3.2012)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Kuřecí sekaná se sýrem

Kuřecí sekaná se sýrem

Lucie Vavrochová, Příbram
Škola vaření /01.03.18
Palačinky s borůvkami

Palačinky s borůvkami

Mám moc ráda sladká jídla, ráda je i vařím.
Kristýna Slámová, Karviná
Škola vaření /22.12.08
Rychlé tvarohové vdolečky

Rychlé tvarohové vdolečky

Mně i mému bráškovi Honzíkovi chutnají.
Matěj Tomek, Drnovice
Škola vaření /23.12.11
Zemákový chléb z domácí pekárny

Zemákový chléb z domácí pekárny

Už jako malá jsem mámě pomáhala při pečení chleba.

Adéla Hukalová, Nymburk

Škola vaření /04.11.17
Chlebíčky s mrkvovou pěnou a olivami

Chlebíčky s mrkvovou pěnou a olivami

Šárka Fridrichová, Most

Škola vaření /31.12.17
Pestré tortellini

Pestré tortellini

Barevná směs těstovin a zeleniny v sýrové omáčce vypadá na talířích krásně a ...

Škola vaření /23.04.17
 

Nejnovější

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Keramické, nerezové, teflonové nebo z litiny. Pánví a pánviček je spousta druhů, ...
Všehochuť /02.04.20
Roláda s kopřivami

Roláda s kopřivami

Pavla Hrubá, Praha

Škola vaření /28.03.20
Čokoládové kraslice

Čokoládové kraslice

Lada Nováková, Svitavy

Všehochuť /28.03.20
Velikonoční ovečka

Velikonoční ovečka

Svěží chuť jara

Podle receptu Evy Šebestové z Uherského Brodu

Sladký život /28.03.20
Lahodný beránek

Lahodný beránek

Lucie Zubatá, Vnorovy

Sladký život /28.03.20
Králičí stehna s hráškovým pyré

Králičí stehna s hráškovým pyré

Skvělá kombinace chutí

Podle receptu Mileny Šímové ze Stříbra

Škola vaření /27.03.20
Piškotová lízátka

Piškotová lízátka

Hana Šátralová, Praha

Všehochuť /27.03.20
Slavnostní věnec

Slavnostní věnec

Ozdobí sváteční tabuli


Podle receptu Svatavy Hudcové z Mohelnice

Všehochuť /27.03.20
Ihned měkké perníčky

Ihned měkké perníčky

Jana Boháčová, Chudobín

Všehochuť /27.03.20
 
Reklama
Knedlíková kuchařka

Speciální vydání

Ať už využijete úrodu ze své zahrady nebo zavítáte někam na trh či do obchodu, určitě nepřijde jediný kousek ovoce nazmar. Přinášíme ti totiž recepty na sladké moučníky, nepečené dezerty a samozřejmě skvělé tipy na marmelády a kompoty. Je jen na vás, který vyzkoušíte, ale určitě ani u jednoho nešlápnete vedle. Dobrou chuť!

více
special

Pošli recept Extra speciál

Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Close icon

přejít na web

Odebírejte náš NEWSLETTER

Posli recept logo

Váš e-mail

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete, že jste se seznámili se Zásadami ochrany soukromí Burda International CZ s.r.o.

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.

zpět na hlavní stranu