Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jehněčí kolínka s balzamikovým octem

Jehněčí kolínka s balzamikovým octem

5/5 Počet hodnocení: 8
Do 30 minut Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1758 kcal
Bílkoviny 43 g
Sacharidy 287 g
Tuky 33 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Maso jehněčích kolínek je tužší než třeba u kýty, ale zároveň má díky kolagenu silnější chuť. Pomalé dušení způsobí, že maso tak změkne, že přímo odpadává od kosti. Pokrm lze připravit až 2 dny předem.

Suroviny

4 ks
jehněčí kolínka
sůl a pepř
olivový olej 1 PL
mrkev 4 ks
oloupané a nakrájené na špalíky
pepř mletý 8 kuliček
nové koření 5 kuliček
česnek 3 stroužky
drcený
2 ČL
rozmarýnové lístky nasekané
60 ml
ocet balsamico
třtinový cukr 2 ČL
vývar hovězí 250 ml
400 g
třešňová rajčátka konzerva
petrželka
nasekaná, na ozdobu

Postup

1

Troubu předehřejte na 160 °C. Jehněčí kolínka osolte a opepřete. V kastrolu vhodném do trouby rozehřejte olej a opečte na něm maso ze všech stran dozlatova. Opečené maso vyjměte na talíř.

2

Do uvolněného kastrolu přidejte cibulky, mrkev, všechno koření, osolte a opékejte 5 minut. Pak přidejte česnek, rozmarýn, balzamikový ocet a cukr. Míchejte další 2 minuty. Zalijte vínem a vývarem, vraťte zpátky maso spolu se šťávou, kterou pustilo. Přidejte rajčata a přiveďte k varu.

3

Zakryjte maso kusem pečicího papíru, přiklopte kastrol poklicí a duste v troubě 2 a 1/2 hodiny, až bude maso velmi měkké. pak odklopte a pečte dalších 30 minut, až omáčka zhoustne.

4

Seberte z povrchu co nejvíce tuku. Podávejte posypané petrželkou a s oblíbenou přílohou (bageta, rýže, gnocchi atd.).

NĚCO NAVÍCJe-li maso už měkké, ale omáčka stále řídká, vyjměte maso, cibulky a mrkev děrovanou sběračkou a odložte (zakryjte a uchovejte horké). Kastrol dejte na sporák a vařte, až omáčka zhoustne. Nemáte-li tolik času, můžete omáčku zahustit 2 lžičkami škrobu rozmíchaného ve 2 lžičkách studené vody. Za stálého míchání stačí minutka do zhoustnutí.Pokud kolínka (nebo i ostatní pomalu dušené maso) připravujete den dva předem, postupujte následovně: po dopečení děrovanou sběračkou vyberte maso a zeleninu a dejte do zapékací nádoby. Omáčku slijte vedle rendlíku. Nechte vše vychladnout a pak obě nádoby přiklopte - v lednici takto vydrží 2 dny. Před podáváním seberte z omáčky tuk. Pak omáčkou přelijte maso a zeleninu v pekáčku a přiklopené rozehřejte v troubě při 180 °C.Jehněčí maso podávejte vždy horké a na nahřátých talířích. Jen tak bude mít dokonalou chuť a vůni. Platí to ale i pro ostatní pomalu dušená a pečená masa.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/11

Apetit magazín

AD
Velikonoce z porcelánu

Velikonoce z porcelánu

Jaro je již od nepaměti symbolem obnovy, nových začátků, probouzející se přírody. Přináší naději a víru v nové cykly, symbolizuje zrození. Den jarní rovnodennosti symbolicky znamená vítězství světla nad temnotou. Nejvýznamnějšími...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč