Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hrachová polévka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.8/5 Počet hodnocení: 8
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1499 kcal
Bílkoviny 81 g
Sacharidy 187 g
Tuky 27 g
Vláknina 62 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hrách je na vánočním stole proto, aby se v domě držely peníze. Zajišťuje i plodnost, proto se nosil domácímu zvířectvu. Nabízel se také dušičkám předků.

Suroviny

nebo rostlinný olej
střední, nakrájené nadrobno
česnek 4 stroužky
nasekané
hrách zelený 200 g
suchý, loupaný, hodinu předem namočený
vývar zeleninový 1,5 l
majoránka (drhnutá) 1 ČL
tymián 1 špetka
sušený
oregano 1 špetka
sušené
sůl
pepř
čerstvý, mletý
majoránka (čerstvá)
na ozdobení (lze vynechat)
Na cibulové kroužky
nakrájené na kroužky
rostlinný olej
na smažení

Postup

1

Na tuku opečte cibuli dozlatova, zaprašte moukou, přihoďte česnek a míchejte ještě minutu.

2

Hrách slijte, přidejte do hrnce, zalijte litrem zeleninového vývaru a zvolna vařte asi 1 až 1,5 hodiny, dokud se hrách nezačne rozpadat. Podle potřeby dolévejte tekutinu.

3

Okořeňte majoránkou, tymiánem a oreganem, osolte a opepřete.

4

Rozmixujte dohladka.

5

Cibulové kroužky poprašte moukou. Smažte je po malých dávkách v rendlíčku ve vyšší vrstvě oleje, kvůli odsátí tuku je odkládejte na papírový ubrousek.

6

Polévku podávejte ozdobenou osmaženou cibulí a čerstvou majoránkou, máte-li ji.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/12

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč